NRK Meny
Normal

Slik går det med Jan etter ett døgn i frihet

51 år gamle Jan Oseland har til sammen sittet i fengsel 22 år av sitt liv. Fredag ble han løslatt. NRK har møtt ham etter ett døgn utenfor murene.

Jan Oseland har tilbragt et døgn ute av fengsel.

Jan Oseland og kjæresten Beathe Karin Skjørestad nyter i livet i sola i Stavanger.

– Jeg var inne stort sett i hele går, sier Jan Oseland.

NRK treffer 51-åringen på en av vårens varmeste dager i Stavanger. Lørdag formiddag er det ett døgn siden han blei sluppet ut fra Åna fengsel på Nærbø for foreløpig siste gang.

22 år i fengsel

Til sammen har 51-åringen tilbrakt 22 år av sitt liv innenfor murene. Etter at han begynte å sniffe lim som 13-åring, er han dømt hele 31 ganger. Hver gang han har sluppet ut, har han vendt tilbake til rusen samme dag.

Jan Oseland i fengsel

Jan Oseland i Åna fengsel.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Men ikke denne gangen. Jan har bestemt seg for å greie det nå. Og i solskinnet er det kun sukker fra brus og nikotin fra sigaretter i blodet til mannen som sitter ved siden av forloveden Beathe Karin Skjørestad (48).

– På den karrieren jeg har hatt til nå, er dette det første døgnet at jeg ikke har tatt stoff, sier han.

Han bor ikke lenger på cella på Åna. Nå bor han i kommunal leilighet i Stavanger sammen med kjæresten. For sikkerhets skyld åpna han ikke døra da det ringte på i går.

Kjøpte mobil i butikken

Han våget seg likevel en liten tur ut – til Elkjøp. Der kjøpte han datamaskin og mobiltelefon. Varene kunne han fått for en 1000-lapp på det illegale markedet, men han valgte ikke den løsningen denne gangen. Sjøl om han blei svett av å skulle gå i butikken.

Jeg skulle nesten hatt et håndkle med meg. Det pipler. Jeg blir svett hele veien, sier Jan.

– Jeg blir litt småstressa, på en måte. Men det blir ikke seier uten kamp. Men når jeg har gjort det, gått i butikken for eksempel, blir det greit, sier han.

Jan blei til og med så varm i trøya at han fortalte mannen på Elkjøp at han skulle på Dagsrevyen dagen etter. En mann han aldri hadde møtt før.

Jan og Beathe

Jan Oseland har kjøpt mobil i butikken.

Foto: Thomas Ystrøm

– Plutselig fikk jeg pinadø avslag på det jeg kjøpte. Han i butikken sa «Vi driter i det. Gå for det du vil.» Å være ute føles kjempeherlig på alle måter, men jeg kjenner at jeg har en liten angstbyll, sier han.

Derfor tar han forholdsregler. Holder seg mest mulig inne. Hele neste uke er kalenderen full av avtaler med blant andre Nav, ruskonsulenten og en fotograf. Han vil ikke oppsøke de faste stedet han veit han kommer til å treffe gamle kjente. Han tror de kommer til å respektere hans beslutning om å slutte med rus og kriminalitet, men tar ikke sjansen.

Støtter kjæresten, men frykter sprekk

Jan og Beate ute i finværet

Sommer og sol, selv om det bare er april. Kjæresteparet Jan og Beathe.

Foto: JOhan Mihle Laugaland / NRK

Han har vært rusfri i fengsel, og rusfri 24 timer utenfor murene. Han vil støtte kjæresten, men legger ikke skjul på at han må forlate henne dersom hun mister innstillinga de nå deler. Hvis det ikke er full ærlighet, kan han ikke bli.

– Jeg har sagt til Beathe: Om hun er litt sliten i noen dager eller uker, driter jeg i det. Jeg skal stelle henne, jeg.

Han har sin egen telefon, men brukte kjærestens i går. Der oppdaga han navn han kjente igjen. Navn på personer han helst ikke vil ha noe å gjøre med mer.

– Nå har jeg bare en tre-fire på min telefon. Jeg skal ikke ha et eneste av de navnene nå, sier han.

Forloveden har tidligere vært rusfri i ti år, men falt tilbake. Nå prøver også hun på ny. For tre uker siden slutta hun med heroin. Hun har søkt seg inn i LAR (legemiddelassistert rehabilitering, red.anm.), og får svar neste uke.

Det er kjempeherlig nå. Vi har allerede begynt å snakke om ferie.

51-åringen sier at han er livredd for at han sitter «nede på torget» igjen allerede på mandag.

– Men så lenge hele hjertet mitt vil, og Beathe... Jeg skal klare det. Jeg har ikke råd til å falle mer.