– Nei, mat er ikke dyrt, mener Arve Serigstad, som har satt sammen én fiskerett, én wok og én suppe til henholdsvis 50-lappen, 29 og åtte kroner porsjonen.
Pris, pris og pris kan synes som gjennomgangsordene når nordmenn snakker om mat. Samtidig viser statistikken (se fakta lenger ned i artikkelen) at vi aldri har brukt mindre av inntekten vår på mat enn nå.
– Fra bunnen er billigst
Serigstad er egentlig grafisk designer, men har vunnet NM i pizza og er nå med i Hjemmekokklauget til Eivind Hellstrøm. Amatørkokken har satt sammen tre oppskrifter – i tre forskjellige prisklasser – og viser hvordan de lages hjemme på kjøkkenet sitt i rekkehuset i Stavanger.
Artikkelen fortsetter under videoen.
– Målet mitt er å formidle at for eksempel wok er enkelt, raskt og sunt. Du trenger ikke stor kunnskap for å lykkes med noen av disse rettene, sier han.
Kjøkkenet til hjemmekokken bør ikke skremme noen. Han har en dampkoker og et gassbluss i tillegg til komfyren, og en dings som kan lage vakuum i spesielle plastposer, men også en mikrobølgeovn.
Han er aller mest opptatt av å vite hva han putter i munnen, og tenker ikke like ofte på prisen når han lager mat. Likevel oppdager han stadig at maten hans ikke koster stort.
- Oppskrift:
– Det billigste er å lage alt fra bunnen, mener Serigstad, men legger til:
– En skal ha respekt for at noen kan synes det høres vanskelig ut. Det jeg bruker en halvtime på, tar kanskje en time for en som ikke lager mat like ofte. Men beregn en time, da vel. En må tørre å prøve, sier han.
Samme råvarer i flere retter
Gulrøtter, fennikel, vårløk, sitron og Crème Fraîche går igjen i to eller alle rettene Serigstad har satt opp. Han benyttet tre-for-to i grønnsaksdisken, beregnet 150 gram fisk per person og valgte svinekoteletter fremfor ferdig strimlet svinekjøtt.
Prisforskjellen per kilo på disse to er nemlig 85 (!) kroner.
- Oppskrift:
Han lagde fiskeretten av brosme, men i priseksempelet er det også brukt sei, som Serigstad sier han gjerne kunne ha brukt i stedet. Pris på fisk varierer imidlertid voldsomt – har butikken mye, koster den ofte lite, og omvendt. Se etter tilbudene.
Fire av ti ser på prisen først
Annechen Bahr Bugge jobber hos Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), og har blant annet skrevet bok om middagsvanene våre.
Selv om oppskriftene Arve Serigstad har laget, viser at den rene grønnsaksretten er den aller billigste, kan pris være grunnen til at vi ikke spiser mer grønnsaker enn vi gjør, viser forskning hun ennå ikke har publisert.
– Pris er en begrensende faktor, særlig i store barnefamilier. Det samme kommer frem når det gjelder fisk og sjømat, sier hun.
Hun har gjort flere studier av norske matvaner, -trender og måltider, og i flere av spørreundersøkelsene kommer det frem at mange er svært opptatt av pris.
– I en av undersøkelsene svarer 40 prosent at de er mer opptatt av pris enn kvalitet når det kommer til hverdagsmaten. Familier med barn, og de mellom 15 og 24, er mest opptatte av prisen. Det er derfor sistnevnte oftere ender opp med bolleposer fremfor salat, påpeker hun.
– Ekstremt fokus på pris
Men bildet er ikke svart-hvitt. Selv om statistikken viser at vi aldri har brukt mindre av inntekten vår på mat, har vi aldri hatt flottere matvaner, ifølge Bahr Bugge.
– Laks og rent kjøtt var ikke like vanlig på 80-tallet. Nå spiser vi færre deler av dyret. Vi har aldri hatt mer ekstravagant matforbruk enn nå, samtidig som vi aldri har kastet mer mat, påpeker hun.
– På den ene siden har en dette ekstreme fokuset på pris, mens på den andre siden spiser vi eksklusivt hvetegress og jeg vet ikke hva, sier hun.
- LES OGSÅ: – Halvparten av verdens mat kastes
- LES OGSÅ: Her lager de middag av søppel
Før jul meldte Dagsavisen at vi for snaut 30 år siden måtte jobbe over en time for å få råd til en kilo ribbe, mens vi i dag må jobbe åtte minutter. Ifølge Forbruksundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå brukte norske husholdninger om lag 40 prosent av inntekten sin på mat, mens vi i dag bruker drøyt 11 prosent.
- LES OGSÅ: – Ribbeprisen er for høy
Samtidig skrev Nettavisen-direktør Gunnar Stavrum på bloggen sin tidligere i januar at vi har verdens dyreste mat. Konkurransetilsynet frykter høyere priser som følge av Ica/NorgesGruppen-avtalen, og NHO Mat og Drikke spår mer grensehandel som følge av tollsatser på ost.
– Norge har 50 prosent høyere matpriser enn ellers i Europa, sier Stavrum til NRK.no.
SSB-tallene sier ikke nok om hva maten koster, mener han.
– Å sammenligne med inntekten i Norge gjør ikke maten billig – det forteller bare at nordmenn har råd til å kjøpe dyr mat. Men det betyr ikke at vi bør finne oss i at maten er dyrere enn i andre land. Norsk mat burde vært like billig som matvarer i Sverige og Danmark – det vil si kanskje 25-30 prosent billigere enn i dag, sier Stavrum.
Serigstads blomkålsuppe kostet åtte kroner per person, woken 29,50 og fiskemiddagen mellom 30 og 50 kroner, alt ettersom hvilken fisk du velger. Han brukte bacon på fisketallerkenen, og vil gjerne ha litt i suppa også, men det er på ingen måte nødvendig.
- Oppskrift:
Lav pris tross gode råvarer
Krydder, olje og lignende er ikke tatt med i regnskapet, for dette hadde han på kjøkkenet. Når du kjøper inn slike varer, blir kassalappen selvsagt mer omfattende. Likevel er dette «engangs»investeringer.
– Holdbarheten på slike varer er lang, og du bruker så lite at det også varer lenge, påpeker han.
– Vi har bekreftet utgangspunktet. Mange tror det er dyrt å bruke fisk eller rent kjøtt, men så er det ikke det, sier han.