Hopp til innhold

Slik er det er å være schizofren

Ny schizofrenisimulator skal gi helsepersonell følelsen av psykose. – Den gir et godt innblikk, sier Marcus Sandborg som selv har hatt diagnosen schizofreni.

Ny schizofrenisimulator skal gi helsepersonell sykdomsfølelse.

Schizofrenisimulatoren skal gi friske personer innblikk i hvordan det er å ha en psykisk sykdom. Foto: Anders Fehn/NRK

– Jeg synes den gjenspeiler ganske godt hvordan det oppleves når sinnet blir ubalansert og hørsels- og synsinntrykk blir veldig kraftige. Det gir et godt innblikk i hvordan det kan oppleves, sier Marcus Sandborg.

For femten år siden fikk han diagnosen schizofreni. I dag er han frisk. Han snakker om bussen med Jansen Cilag sin psykosesimulator «Paved with fear» ombord.

Marcus Sandborg

Marcus Sandborg var selv psykisk syk, men har blitt frisk.

Foto: Einar Espeland / NRK

– Minner meg om da jeg var syk

Simulatoren gir en opplevelse av hvordan det vil være å ha en psykose. Testpersonen står på en bevegelig plate inni bussen, og et lyd og bildeshow gir sykdomsopplevelse. Bussen kjører rundt i hele Europa.

– Jeg har ikke vært inne, lukket døren og virkelig sett filmen fordi det er for mye som minner meg om da jeg selv var syk. Jeg har sett den på avstand, sier Sandberg.

Schizofrenisimulator buss

Slik ser bussen som rommer psykosesimulatoren ut.

Foto: Einar Espeland / NRK

Psykotiske opplevelser for friske folk

Tor Ketil Larsen

Tor Ketil Larsen er professor ved Stavanger universitetssykehus.

Foto: Einar Espeland / NRK

I dag tidlig ankom bussen Stavanger Universitetssykehus (SUS). Her skal de ansatte få et lite innblikk i hverdagen til de som behandles for psykose ved sykehuset.

– Det er en fremstilling av psykotiske opplevelser for friske folk. Psykose er ikke noe du er, men noe du har, og en del mennesker med psykose lever med symptomene og mestrer det mer eller mindre. Dette stimulerer opplevelsen slik at folk som jobber med det kan få en bedre forståelse av hvordan syke mennesker har det, sier Tor Ketil Larsen, Prof.essor og doktor i Regionalt forskningsnettverk for klinisk psykoseforskning.

I morgen kjører bussen videre til Kristiansand.

– Ganske realistisk

Tonje Hegranes

Tonje Hegranes er psykisk sykepleier ved Stavanger universitetssykehus.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Det er en interessant opplevelse. Deler av måten det fremstilles på er ganske realistisk. Det er ganske mange pasienter som tolker virkeligheten i negativ forstand. Dette er ikke opplevelser som folk flest har, men en har ofte ikke noe å referere til som helsepersonell. Når folk får angst er det en erfaring som er veldig forskjellig fra det du kan oppleve i hverdagen, sier Larsen.

Tonje Hegranes jobber som psykiatrisk sykepleier ved SUS, og håper dette kan gi henne mer innsikt i arbeidet.

– Jeg har jo ikke opplevd dette, men nå får jeg kanskje et lite innvblikk i det de oppelver. Slik jeg har hørt pasienter beskrive det, og lest i litteraturen, er det forsterking av lyd. Det kom klart frem i filmen, og ikke visste jeg hva som kom til å skje, så du blir veldig anspent, sier hun.

– Fælt og veldig skremmende

Marcus Sandborg

Marcus Sandborg beskriver psykosen som lignende det som blir vist i simulatoren.

Foto: Einar Espeland / NRK

Marcus Sandborg er med på deler av turneen med bussen. Han har nå mange års erfaring med sykdommen og er en etterspurt foredragsholder i hele Skandinavia. Han har skrevet boken «En lång väg hem».

– I dag har jeg det bra, og lever uten symptomer. For min del begynte det med narkotikamisbruk som i starten utløste psykoser. Etterhvert ble jeg behandlet for schizofreni. Det tar lang tid, og er et usikker behandlingløp. Jeg er heldig som har funnet veien tilbake til livet, og lever et velfungerende liv, sier han.

– Det er fælt og veldig skremmende. Jeg kunne sette meg fast ved en tekst eller visse ord, blikk fra mennesker blir veldig sterke. Jeg trodde at de så rett gjennom meg og leste tankene mine, legger han til.

Nå håper han psykosesimulatoren kan gjøre det lettere for helsepersonell å hjelpe andre som ham.

– Jeg tror det kan gi et ekstra aspekt som det kan være viktig å kjenne til. Man kan få et innblikk i hvor rotete det er. Det virker bra, sier Sandborg.