- Nå har du 3000 mer i måneden

Styringsrenta er rekordlav. Bruk det du tjener til å investere - ikke ha penger i banken, råder ekspert.

Penger i grønn lommebok

De siste måneders rentekutt har gitt en vanlig familie 3000 kroner mer å rutte med i måneden. - Ikke sett dem i banken, råder ekspert.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Etter at Norges Bank onsdag satte styringsrenta ytterligere ned , ventes flere banker å følge opp med rentekutt for sine kunder.

Gisle Høyland

Gisle Høyland, seniorrådgiver i Norsk Familieøkonomi på Bryne.

Gisle Høyland, seniorrådgiver i Norsk Familieøkonomi på Bryne, forklarer at de siste månedenes rentenedgang har hatt og fortsatt vil få stor betydning for folks økonomi.

- Det har til sammen vært en rentenedgang på 4,25 prosentpoeng. Det er betydelig for en familie som for eksempel har lån på én million. Det utgjør rundt 3000 kroner i måneden, sier han.

- Ennå tilbakeholdne

Hovedhensikten med rentekuttet er å få fart i økonomien igjen, forklarer Høyland. Men ifølge eksperten springer ikke alle som får litt ekstra å rutte med rett til butikken.

SJEKK: Disse bankene setter ned renta
NETTMØTE: Spør eksperten klokka 19.00

- Folk er nok ennå litt tilbakeholdne med å bruke penger, og tenker seg om både en og to ganger før de gjør det, mener han.

Høyland mener de ekstra kronene bør brukes på noe av det følgende:

Mye i lån?

Betal ned: - Det er aldri feil å betale ned på lånet. Det har vært for lite fokus på dette. Mange har lånt seg til pipa. De som har mye lån, især de med forbrukslån, bør bruke rentegevinsten til å betale ned.

Penger på bok?

- Ikke i banken! - De som har penger i banken, vil på langt nær få den avkastningen de hadde fram til nyttår. Mange vil se seg om etter andre invetseringer.

Svein Gjedrem

Sentralbanksjef Svein Gjedrem satte onsdag ned renta ytterligere.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Kjøp bil, båt eller fritidsbolig: - Nå kan du gjøre gode kjøp på biler, båter og enkelte steder i boligmarkedet. Leiligheter på fjellet er også mye billigere enn tidligere.

Askjer? - Aksjemarkedet har gått opp og ned. Det kan kanskje, for dem som har lyst, være lurt å følge med og kanskje komme seg inn på et av bunnpunktene. I alle fall hvis en tenker langsiktig.

Fast eller flytende? - For noen er kan det være lurt å binde renta. Men de aller fleste vil jeg anbefale flytende rente.