NRK Meny
Normal

Slik blei smokker en politisk sak

Nok er nok, mente kommunen, og fjerna flere hundre smokker fra treet i et turområde. Men sånt gjør man ikke med 25 år gamle tradisjoner, mener folk i Stavanger.

Fjerninga av «tuttetreet» ved Mosvatnet i Stavanger

Til manges fortvilelse blei «tuttetreet» ved Mosvatnet i Stavanger kutta ned denne uka. Nå forsikrer ordføreren at det ikke blir forbudt å finne et nytt tre til smokkene.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Eirik Faret Sakariassen

ENGASJERT: Eirik Faret Sakariassen (SV) har ikke sjøl hengt smokk på «tuttetreet», men mener treet bør få bestå. Så sterkt at han tok spørsmålet til ordføreren.

Foto: Eirin Larsen / NRK
«Tuttetreet» ved Mosvatnet i Stavanger

KNAKK I VINDEN: «Tuttetreet» ved Mosvatnet i Stavanger.

Foto: Magnus Stokka / NRK

– Det er kanskje ikke på linje med dåp eller konfirmasjon, men det er en tradisjon som veldig mange små mennesker i Stavanger har knytta sterke følelser til, sier Eirik Faret Sakariassen, SV-politiker i Stavanger.

I formannskapet denne uka ba han ordfører Christine Sagen Helgø (H) svare: Er det ikke lov å henge smokken på et tre langs Mosvatnet?

«Tuttetreet» har blitt utsatt for hærverk, hogd ned, skjelt ut, bejubla og blitt arbeid for både kommuneansatte, journalister og en spiritcoach. Blant andre.

Henger smokken på et tre

Sist ute i rekka av stillingstitler er politikere – inkludert byens ordfører.

I årevis har barn valfarta til turløypa for å lage et ritual ut av det som for mange små (og foreldrene) er en milepæl: Å slutte med smokk, eller «tutt», som den heter her. Noen overlater den – med andakt – til alt fra søppelbilen til Kaptein Sabeltann. Siddisbarnas tradisjon er å henge «tutten» på et tre i det populære turområdet.

Smokker fra tuttetreet i søppelkassa

I HARDT VÆR FØR: I 2010 forsvant alle smokkene fra treet, og endte i søppelkassa. En spiritcoach sto fram og fortalte at det var hun som hadde fjerna smokkene, med begrunnelse i at «treet måtte få puste».

Foto: NRK

Kommuneadvokaten på saken

Med over 200.000 mennesker bosatt i området blir det en del smokker over tid. Da treet denne uka knelte under en av vinterens mange småstormer på Vestlandet, sa kommuneadministrasjonen stopp. Eller, det vil si: På sin Facebook-side delte Stavanger kommune et mildt forbud mot å opprettholde tradisjonen. Til store kommentarfeltprotester.

Bruk gjerne fantasien, men ikke naturen, når de små skal si farvel til sine kjære tutter. Tutten takk!

Stavanger kommune på Facebook
Tuttetreet hogges ned av Stavanger kommune

VIDEO: Onsdag denne uka blei det knekte «tuttetreet» sagd ned, og Stavanger kommune har bedt byens småbarnsforeldre om å finne andre måter å slutte med smokken på.

Christine Sagen Helgø

ENGASJERT 2: Ordfører Christine Sagen Helgø (H) sier at kommunen ikke har hjemmel til å nekte innbyggerne å henge smokker på treet.

Foto: Erik Waage / NRK
Leif Arne Moi Nilsen

ENGASJERT 3: Leif Arne Moi Nilsen (Frp) er ikke helt sikker på at «tuttetre»-saken nå er avgjort en gang for alle. Han er klar til å ta den opp ved neste korsvei.

Foto: Erik Waage / NRK

Oppfordringa blei gjentatt på kommunens nettsider.

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) svarte slik på spørsmålet fra SV:

– Jeg er positiv til dette, og kan heller ikke se at kommunen har noen hjemmel til å forby det. Her tror jeg vi må gå noen runder internt, sier ordføreren, som har diskutert saken med kommuneadvokaten.

Ordføreren skal ta med nevøen

Leif Arne Moi Nilsen (Frp) har også engasjert seg. Han mener tradisjonen er minst 25 år gammel. Hans 18-årige datter har hengt sin smokk ved Mosvatnet. Nilsen stoler ikke på at dette er siste gang treet dukker opp hos politikerne, og står klar til å følge opp saken.

– Får jeg flere henvendelser, tar jeg saken opp på neste møte i utvalget for miljø og utbygging, sier han.

Sagen Helgøs egne barn nøyde seg i sin tid med å levere smokkene til foreldrene. Men ordføreren ser at treet betyr mye for mange.

– Dette har pågått i mange, mange år, og er en hyggelig tradisjon. Jeg har en liten nevø i Oslo som jeg har lovt å ta med til tuttetreet neste i april, og jeg håper det henger noe der da, sier hun.