NRK Meny
Normal

Slåsskamp i Nokas-retten

Thomas Oscar Ingebrigtsen er kjørt til legevakten etter å ha blitt slått ned av medtiltalte Dan Pettersen i Nokas-retten i formiddag.

Dramatikken skjedde da dommer Daniel Lunde hevet retten for en ti minutters pause klokken 10 i formiddag.

Da Johnny Thendrup var på vei fra vitneboksen og opp på plassen sin, skal Dan Pettersen ha snudd seg, kastet vann i ansiktet på sin tidligere kamerat Thomas Oscar Ingebrigtsen. Deretter skal han ha langet ut et slag mot nakken til Ingebrigtsen.

Ingebrigtsen falt framover, mens Pettersen la seg over ham og fortsatte å slå.  

Lagt i jern

Politiet i salen kom raskt til, la Pettersen i bakken, satte på ham håndjern og førte ham ut av salen.

- Det er helt uvanlig i en rett at man blir angrepet av en medtiltalt på denne måten, sier Ingebrigtsens forsvarer, Tor Kjærvik, som opplevde overfallet på denne måten:

- Dan Pettersen snudde seg og kastet et glass vann i ansiktet på min klient og sa et eller annet om at nå kan du bare løpe. Deretter forsøkte han å slå ham i ansiktet. Da la min klient seg over bordet for å dekke hodet, og da fortsatte Pettersen å slå ham i nakken og øvre del av ryggen, og han traff min klient med flere slag.

Ifølge Kjærvik har politiet nå tatt med Ingebrigtsen til legevakten for en kontroll etter slagene fra Dan Pettersen.

- I psykisk ubalanse

Dan Pettersens forsvarer, Brynjar Meling, sa følgende om opptrinnet.

- Min klient fremstår åpenbart i psykisk ubalanse og jeg ber om at han blir fremstilt for lege for å finne ut om han er i stand til å avgi forklaring her i retten. Vi har forsøkt å overtale ham, men det står ikke i menneskelig makt å få ham inn i vitneboksen, sa Brynjar Meling.

Ifølge aktor Tor Christian Carlsen var det Dan Pettersen som startet slåsskampen og  Pettersen skal også ha vært den aktive parten i tumultene.

Aktoratet var ellers svært lite begeistret for tanken på at Dan Pettersen heller ikke i dag skal innta vitneboksen.

- I går kom Dan Pettersen med en legeerklæring hit til retten, samtidig som han tydeligvis var frisk nok til å gjennomføre et langt politiavhør. I dag møtte han som normalt her i retten, tilsynelatende frisk, og vi er svært skeptiske til at han ikke skal avgi forklaring, sa aktor Tor Christian Carlsen.

Dan Pettersen er formelt sykemeldt i tre dager, men møtte altså i retten som normalt i dag.

Vil kjøle ned Dan

Retten har nå tatt pause fram til etter lunsj, klokken 12.45, for å "kjøle ned Dan Pettersen", som dommer Daniel Lunde uttrykte det.

Samtidig er det sendt bud på lege som skal undersøke Pettersens psykiske tilstand.

I tillegg har dommer Daniel Lunde bedt om at det blir omrokkeringer på tiltalebenken slik at Dan Pettersen og Thomas Oscar Ingebrigtsen blir sittende lenger fra hverandre.

Ord mot ord

Slagene fra Dan Pettersen har trolig sammenheng med den forklaringen hans tidligere kamerat har gitt til politiet og i lagmannsretten. Her har Thomas Oscar Ingebrigtsen gitt klart uttrykk for at Dan Pettersen spilte en aktiv rolle i David Toskas ransplanlegging og at Pettersens jobb under ranet var å være vakt i dekkleiligheten i Nedre Dalgate. Dermed trakk han Pettersen dypere inn i saken enn det Pettersen selv hadde innrømmet. Samtidig plasserte han sin tidligere kamerat et stykke unna ranshandlingen på Domkirkeplassen. I tillegg har Thomas Oscar Ingebrigtsen gitt seg selv en forholdsvis perifer rolle i ransopplegget.

Og det kan være dette siste som har fått begeret til å renne over for Pettersen. I sin nye politiforklaring, som han ga i går, medgir han at han hjalp ranerne i etterkant av ranet, men at han visste lite eller ingenting på forhånd om hva Toska planla. Han nekter også for at han hadde noen definert rolle som vaktmann i Nedre Dalgate, men hevder at han mer eller mindre var tilfeldig hjemme da fem av ranerne kom til leiligheten etter ranet.

- Begge fikk penger

Samtidig gir han Thomas Oscar Ingebrigtsen en langt mer sentral rolle i planleggingen - og antyder at Ingebrigtsen og en vekter skal ha gitt Toska nyttig informasjon om Nokas før ranet.

Og; Pettersen hevder at både han og Ingebrigtsen mottok penger av Toska etter ranet - tilsammen 2,5 millioner kroner, i tillegg til noen våpen. Dette skal de sammen ha gravd ned i et depot i Melsheia i Sandnes, stedet som Pettersen viste til politiet mandag.

Thomas Oscar Ingebrigtsen har gjentatte ganger nektet for at han har mottatt penger - eller våpen - etter ranet.