NRK Meny
Normal

Slapp følelsene løs etter vitnemål

Mor til John Arne Riise, Berit Riise, gikk svært hardt ut mot Einar Baardsen etter sin forklaring i Stavanger tingrett tirsdag.

Berit Riise i Stavanger tingrett
Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

John Arne Riise avsluttet sin vitneforklaring i Baardsen-saken mandag.

Idag var det hans mor Berit Riise som inntok vitneboksen i Stavanger tingrett.

John Arne Riise mener hans tidligere agent Einar Baardsen skylder ham totalt 37 millioner kroner.

Baardsen er tiltalt for å ha lurt til seg og underslått totalt 22 millioner kroner fra Riise, penger som skal ha gått til egen forbruk, og til å dekke drift og underskudd i selskaper til Baardsen.

Baardsen er også tiltalt for å ha forfalsket John Arne Riise sin underskrift på et lån på 12,7 millioner kroner.

Tiltalt for bedrageri, underslag og forfalskning

Baardsen avviser alle disse anklagene.

Holdt tilbake penger

Berit Riise startet sin vitneforklaring i Stavanger tingrett med å beskylde sønnens tidligere agent Einar Baardsen for å ha holdt tilbake pengene i overgangen til John Arne Riise fra Monaco til Liverpool i 2001.

Agenthonoraret var på 175.000 pund, og skulle deles likt mellom Berit Riise og Baardsen. - Liverpool opplyste at de hadde overført pengene rett etter overgangen, men jeg fikk min del først i 2003/2004, sa Berit Riise i retten. Hun sa også at hunne ikke ønsket å kreve inn pengene tidligere gjennom et inkassokrav fordi Baardsen jobbet så tett med hennes sønn.

Berit Riise forklarte Stavanger tingrett at problemene mellom henne og Baardsen skapte splid i forhold til sønnen.

Megasugerør

Berit Riise var i retten oppgitt over hvordan Einar Baardsen drev sin agntvirksomhet for John Arne Riise.

- Han hadde et megasugerør ned i min sønns bankkonto, sa Riise.

Berit Riise forklarte retten at hennes sønn trodde han hadde mange penger i banken, og at han hadde investert i eiendommer. - Så blir han presentert for millionlån etter millionlån. Da knakk han sammen, og min viktigste jobb var å sørge for at han overlevde, sa Berit Riise i retten da hun forklarte sønnens situasjon i 2006.

Slapp følelsene løs

Etter at Berit Riise var ferdig med sin vitneforklaring i retten, møtte hun et stort pressekorps på gangen. Der forsatte hun sin tirade mot sønnens tidligere agent Einar Baardsen, mens tårene til tider rant fritt.

- Jeg var FIFA-agent på lik linje med Baardsen. Jeg gjorde dette for å ta vare på mine barn, for jeg vet hvordan det er der ute. Og så treffer jeg den verste av de verste, tordnet Riise.

Berit Riise tok i bruk sterke ord for å beskrive hvordan livet har vært etter at saken mot Einar Baardsen begynte å bli rullet opp i 2005 og 2006. Selv hevdet Riise at hun ikke er så opptatt av hva dommen blir, men er sikkert på at Baardsen kommer til å bli dømt.

- Hvis han ikke blir dømt skjønner ikke jeg hvordan ting fungerer. Her er det en agent som har plyndret sin klient. Men dette er noe vi nå har lagt bak oss for i det hele tatt å klare å overleve som familie, sa Riise.

Forsvarer fornøyd

Forsvarer for Einar Baardsen, John Christian Elden, var kun opptatt av hva Berit Riise forklarte i rettssalen om pengeoverføringene som skjedde mellom hans klient og Berit Riise.

- Berit Riise har bekreftet at det er overført mer penger til henne fra Baardsen enn det hun hadde krav på, og det er det som er viktig for straffesaken. Hun har fått dobbelt så mye som det hun hadde krav på, ut fra politiets beregninger, sier Elden.