– Dette er store og fine lam. Sjeldent flotte, sier daglig leder Svein Fatland ved Fatland slakteri.
Ved Fatland slakteri i Ølen i Vindafjord slaktes det i månedene september/oktober nærmere 2500 lam hver dag. For at lammekjøttet skal bli pinnekjøtt til jul må det henge i seks til åtte uker, så nå er årets pinnekjøtt på vei ut i butikken.
- LES OGSÅ: Slik blir lam til fårikål og pinnekjøtt
- LES OGSÅ: Disse sauene blir pinnekjøtt
– En fin sommer, og flinkere bønder
– Det er fantastisk kjekt. Vi har lagt bak oss en kjempesesong. De som driver landbruksnæringen i dag har blitt mer bevisst på å levere kvalitetsvarer. Spesielt når det gjelder sau og lam, sier Ragnvald Gramstad i Norsk Landbruksrådgivning.
Han og Svein Fatland er enige om årsaken. Selv om en lang og flott sommer har gjort sitt til at beitene i Rogaland har vært veldig gode denne sesongen, mener de at bønder har blitt flinkere til å produsere bedre produkter.
– Vi arrangerer mye kurs, som for eksempel beitekurs for sau og lam. Folk er veldig interesserte, og de er lydhøre for å gjøre de rette tingene, sier Gramstad.
- OPPSKRIFT: Pinnekjøtt med rotmos
- OPPSKRIFT: Pinnekjøtt med kålrabistappe
Håper på fin sommer neste år også
Og ifølge Fatland, er det også gunstig for forbrukerne, med tanke på hva vi får når årets pinnekjøtt skal kjøpes inn.
– Når gjennomsnittsvekten er en hel kilo mer enn i fjor vil man se at det er mer kjøtt på beina. Dermed blir pinnekjøttet mindre bein, og mere kjøtt, sier han.
Flinke bønder kan gi kvalitetsøkning også i årene som kommer, min klimaet er også viktig for kvaliteten på lammene.
– Været kan vi ikke gjøre noe med, så det vil variere fra år til år. Det er veldig avhengig av fôring. Jo bedre fôring og fôr, jo bedre er kvaliteten på dyret. Bøndene blir flinkere også. Det blir en god sesong både for bonden, slakteriene og forbrukerne dette her, sier Gramstad.
- LES OGSÅ: Store prisforskjeller på pinnekjøtt