NRK Meny
Normal

Slakter sammenslåing

Universitetsdirektør slakter forslaget om å slå sammen universitetene i Stavanger og Kristiansand.

Student
Foto: NRK

- Tvangssammenslåing fører ikke til bedre universiteter. Det mener direktør Per Ramvi ved Universitetet i Stavanger.

I dag legger Stjernø-utvalget fram sin rapport der de blant annet går inn får å slå sammen universitetene i Stavanger og Kristiansand.

Det er en svært dårlig idé, mener Ramvi.

- Sammenslåing må ta utgangspunkt i faglige vurderinger og interesse fra samarbeidspartnerene for å utvikle noe.

Det sier universitetsdirektør Per Ramvi, som er i Oslo for å overvære presentasjonen av Stjernø-utvalgets rapport. Utvalget går inn for en omfattende sammenslåing av universiteter og høgskoler - der blant andre Stavanger og Kristiansand blir ett sørvest-norsk universitet.

Imot tvangssammenslåing

Per Ramvi har ingen ting imot frivillig universitetssamarbeid, men ikke en tvangssammenslåing basert på geografi.

 - Universitetet i Stavanger vil gjerne samarbeide både sør- og nordover - mot Agder og Bergen, men det må ta utgangspunkt i det vi faglig ønsker å få til opp mot samfunns- og næringslivet rundt oss.  Vi kan like gjerne ha et strategisk godt samarbeide med Universitet i Tromsø - som vi allerede har etablert.  Geografi er aldri et godt grunnlag for samarbeid.  Det må være faglig vurdert, sier Ramvi.

I rapporten, som nå skal ut på en omfattende høring, foreslår Stjernø-utvalget også at Høgskolen Stord Haugesund blir lagt inn under universitetet i Bergen. Det har ikke direktør ved HSH, Rune Jørgensen, noe i mot.

- Vi har i lang tid ivret for et bredt samarbeid på Vestlandet og der er jo Universitetet i Bergen helt sentralt.  Et tettere samarbeid mellom institusjonene på Vestlandet er helt nødvendig, mener Jørgensen.