NRK Meny
Normal

– De må finne en mer langsiktig løsning enn å selge

Skulptursalg-bråket i Stavanger fortsetter, nå er kommuneadvokaten satt i sving for å se om salget er ulovlig.

Christine Sagen Helgø og den omstridte skulpturen

Skulpturen har stått utenfor kunstforeningens hus siden 1968. Nå er den borte, sannsynligvis for godt. Ordfører Christine Sagen Helgø er skuffet over at skulpturen er borte.

Foto: Einar Espeland/Stavanger kommune

– Det er synd, dette er en skulptur som tilhører Stavanger, og det er en gave som er gitt av kommunen til Kunsthallen, sier ordfører Christine Sagen Helgø.

Det er skulpturen laget av Barbara Hepworth som har hisset opp både innbyggere og politikere.

Over 100 personer har skrevet under på et opprop mot salget av skulpturen som frem til onsdag sto utenfor Kunsthallen i Stavanger. Salget av Barbara Hepworth-skulpturen skal sikre driften av hallen, men å selge kunsten foreningen har fått i gave fra kommunen går ikke upåaktet hen.

Sendt til London for salg

I dag gikkadvokat Kirsten Clausen ut og sådde tvil om hvorvidt salget i det hele tatt var lovlig. Og dette har også leder for Kommunalstyret for idrett og kultur, Sidsel Knutsen Hegdal fått med seg. I hele påsken har velgere og engasjerte innbyggere tatt kontakt for å høre hva hun vil gjøre med saken.

Sidsel Knutsen Hegdal i Høyre

Sidsel Knutsen Hegdal håper skulpturen kommer tilbake, og har bedt kommuneadvokaten se på saken.

Foto: Inger Johanne Stenberg

– Jeg har bedt kommuneadvokaten vurdere eierskapet i forhold til skulpturen. Det er viktig å avklare hvilke vilkår skulpturen ble gitt på. De har fått en gave, men det jeg er usikker på hvilke vilkår som var knyttet til gaven, sier Knutsen Hegdal.

Kunstneren ga i sin tid foreningen en svært god pris fordi hun ønsket å være representert i Stavanger og Norge. Men nå er skulpturen skåret ned og sendt av gårde til auksjonshuset Christies i London.

– Tror du den kommer tilbake?

– Vi får krysse fingrene og håpe at den gjør det. Jeg har en todelt magefølelse så jeg er ikke sikker, men håpet er til stede, sier Knutsen Hegdal.

Vil ta over huset

Advokat Kirsten Clausen mener salget av skulpturen foran kunsthallen kan være ulovlig.

VIDEO: Advokat Kirsten Clausen mener salget av skulpturen foran kunsthallen kan være ulovlig.

Men det ser mørkt ut. Styreleder Eirik Moe sier at kunsthallen eier skulpturen, og at det ikke er gjort noe ulovlig. Han har ikke tid til å gi noe intervju i ettermiddag.

I en e-post til NRK skriver styremedlem Christen Minos at de vil redegjøre for innholdet i kontrakten med Christie's på generalforsamlingen og årsmøtet førstkommende torsdag.

Det er uvisst hva årsmøtet eventuelt har så i når det gjelder skulptursalget. Styreleder har flere ganger sagt beslutningen om salg er endelig.

Men i Stavanger har både ordfører og leder for kommunalstyret et håp. De vil heller at det finnes mer langsiktige løsninger, og tilbyr blant annet å ta over eierskapet til det gamle, og ærverdige bygget i Madlaveien.

– Vi har fra kommunene sin side sagt oss villige til å overta eierskapet for bygget, ikke kunsten, men bygget. Det er en åpenbar oppgave for Stavanger kommune, å eie bygget og å rehabilitere bygget, sier Knutsen Hegdal.

Stavanger kommune har tidligere sagt nei til å være med i forhandlinger om å ta vare på skulpturen, og det angrer ikke ordfører Sagen Helgø på.

– Vi mente ikke det var rett på det tidspunktet. Vi angrer ikke, men jeg håper vi kan finne en mer bærekraftig løsning for drift av kunsthallen enn dette. En ting er å bare overta skulpturen, en annen ting er å finne en mer bærekraftig løsning for å sikre drift, sier stavangerordføreren.

Det er varslet at auksjonen hos auksjonshuset i London skal gå av stabelen 9. juni.