Skulle installere sprinkleranlegg

Både sjøhuset og Vico-bygget skulle få sprinkleranlegg for å sikre byggene mot brann. Mandag i denne uken ble det undersøkt om det var nok vann i området til å installere sprinkleranlegg.

Næringsbygget fikk store skader
Foto: Tor André Johannessen

- Vi hadde møte med eierne av byggene hvor vi kom med våre anbefalinger. Vi konkluderte med at sprinkleranlegg var det eneste riktige, sier daglig leder i Norflam Per Arne Lindvik.

Sjøhus er tørre og har stort volum. De er svært brannfarlige nettopp på grunn av at flammene får så godt tak i en brann. Vicobygget hadde en brannvegg mot sjøhuset, men konklusjonen var likevel klar på at  bygget trengte sprinkleranlegg.

- Vi ser rett på branntomta fra våre lokaler. Det er litt rart å tenke på at det brant før sprinkleranleggene kom på plass, sier Lindvik.

Fryktet at alt var tapt

Fotograf Eirik Hustvedt som leier kontorlokaler i Vico-bygget, fryktet at hele arbeidsplassen han skulle gå med i brannen. Men takket være stor innsats fra brannvesenet fikk han berget de viktigste tingene.

 - Jeg fikk beskjed om brannen fem minutter over midnatt, og heiv meg i klærne. Brannen så jeg mange kilometer fra Haugesund, sier Hustvedt.

Vico-bygget ligger vegg i vegg med sjøhuset hvor brannen startet. Sjøhuset var tidligere en tønnefabikk, men nå var det under restaurering.

- Da jeg kom til brannstedet hørte jeg en eksplosjon. Det var trolig fra sjøhuset, og kan ha vært fra gassflasker som brukes til sveising. Det var voldsomme flammer, og de hadde antent takkonstruksjonen i Vico-bygget. Deler av sjøhuset raste ut i Smedasundet.

Hustvedt ville inn i bygget for å berge pc-ene sine, men brannvesenet sa nei. Brannvesenet hadde likevel vært inne før Hustvedt og lagt beskyttelse over noen pc-er.

- Det berget den viktigste pc-en min. Kameraene mine hadde jeg med meg, og det var jammen bra for nå skal jeg snart igang med fotografering av konfirmantene.

Vannet fosset ut

Han trodde ar den øverste etasjen i Vico-bygget ville ryke i brannen. Men iherdig innsats fra brannvesenet og redningsskøyta berget etasjen.

- Det ser forferdelig ut i dag. Vannet fosser ut av bygget, og det er hull i taket. En stor båt plukker opp delene av sjøhuset som flyter i Smedasundet.

I tillegg til Hustvedt som driver nettstedet www.haugaland.nett, leier et regnskapsbyrå lokaler i bygget. Folkeuniversitetet og IT-akademiet har også lokaler der, og noen klesagenturer.

- Vi har sosial samling her. Vi har vel aldri snakket så mye sammen som i dag. Vi venter på forsikringsselskapet, men det blir lenge til at vi kan bruke disse lokalene igjen, sier Hustvedt.