– I åtte år har jeg hatt denne saken hengende over meg

Rwanderen, som er siktet for krigsforbrytelser i hjemlandet, går til kraftige angrep på Kripos og Rwandiske myndigheter.

Ein mann frå Rwanda busett i Sandnes blei i dag varetektsfengsla i fire veker med brev og besøkskontroll i Jæren tingrett. Mannen er sikta for krigsbrotsverk og folkemord i heimlandet.

VIDEO: 40-åringen fra Rwanda anket kjennelsen om varetektsfengsling på stedet i Jæren Tingrett. Foto: Eirik Gjesdal/NRK.

– Det er helt hjerteknusende for meg at dette ble utfallet i dag.

Det sier mannen i 40-årene som i dag ble varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll i Jæren tingrett. Han anket fengslingskjennelsen på stedet.

Les også: – Krise for han og familien at han blir fengslet

Les også: Mann siktet for krigsforbrytelser i Rwanda

Mannen er siktet for krigsforbrytelser i Rwanda. Påtalemyndigheten mener han er nært tilknyttet de som har organisert folkemordet i kommunen han er fra.

Har erkjenner ikke straffskyld.

– Retten har ikke sett min begrunnelse. De har ikke tatt hensyn til tidligere forhold i saken, sier mannen til NRK.

Rwanda

Den 40 år gamle mannen som er bosatt i Sandnes er siktet for krigsforbrytelser i Rwanda.

Foto: NRK

– Det er ikke lett å tro på det som skjer her

Rwanderen har bodd i Norge i tolv år.

– I alle fall de siste åtte årene visste jeg at denne saken hang over meg. Det er ikke noe annet jeg har ventet på enn å kunne få den fram i retten, sier han.

Siktelsen inneholder flere drap som skal ha skjedd under folkemordet i Rwanda i april 1994. Mannen skal ha oppgitt flere identiteter til norske myndigheter, men etter det NRK får opplyst er politiet nå sikre på at han er Rwandisk.

Mannen beskriver innholdet i siktelsen som absurd og kompromitterende.

– Jeg har lyst til å si en ting. Det er ikke lett å tro på det som skjer her. Kripos har jobbet med de rwandiske myndighetene. De har sin måte å jobbe på. Det blir i det hele tatt ikke nevnt noe som skulle tale min sak mens de er i sluttfasen av etterforskningen. Det viser i seg selv den holdningen som Kripos har hatt, mener den siktede.

Per Zimmer

Politiadvokat Per Zimmer mener at Rwanderen har deltatt i møter der det har blitt oppfordret til drap og at han har deltatt i angrep mot befolkningen.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Det har vært en ensidig fremføring av saken

Politiadvokat Per Zimmer mener at Rwanderen har deltatt i møter der det har blitt oppfordret til drap og at han har deltatt i angrep mot befolkningen. Påtalemakten ville ha han varetektsfengslet i åtte uker med brev- og besøkskontroll.

Han ble pågrepet og siktet første gang i august 2012. Når politiet nå ville fengsle ham er det på grunn av fare for bevisforspillelse.

– Jeg har bedyret min uskyld, men det har vært en ensidig framføring av denne saken. Rwanda og Norge har selvfølgelig fått det som de vil. Jeg får kjempe for min rett, og håper at jeg klarer å belyse saken bedre enn Kripos har gjort, sier siktede.

Mannens forsvarer Harald Stabell sier at 40-åringen ikke har hatt noen rolle i folkemordet i Rwanda, men at han derimot har hjulpet personer som var på flukt i landet.