Skudd avfyrt i basketak på politihuset

Politimesteren mener politifolkene som var til stede hindret at noen ble skadd da en 24 år gammel mann avfyrte skudd med et av politiets tjenestevåpen på politihuset i Stavanger tirsdag kveld.

Kristian Johansen, Hans Vik

Politimester Hans Vik (til høyre) og leder for ordensavdelingen Kristian Johansen mener de to tjenestemennene som var til stede hindret at noen ble skadde da 24-åringen fyrte av skudd inne på politihuset.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Mens basketaket foregår klarer 24-åringen å få en finger ned i hylsteret til politibetjenten, og løsner ett skudd mens våpenet fremdeles er i hylsteret. Skuddet treffer ingen.

Slik beskriver sier jourhavende jurist Marit Aurdal i Rogaland politidistrikt episoden på politihuset på Lagårdsveien i Stavanger tirsdag kveld.

Det startet da 24 åringen klokken 22.16 kom til politihuset i Stavanger. Han ble stående i gangen. Innenfor i foajeen sto to sivile og en politibetjent kledd i sivilt

Våpen på politi utenfor politihuset i Stavanger

Dette er Heckler & Koch P30L, politiets standard tjenestevåpen.

Foto: Ole Andreas Bø

– Da døren åpnet seg løp 24-åringen inn i foajeen og hoppet over skranken. Det oppstod med en gang et basketak mellom mannen og politibetjenten som satt bak skranken. Sekunder senere har politibetjenten, som er kledd i sivilt, også hoppet over skranken, for å overmanne 24-åringen, sier jourhavende jurist Marit Aurdal.

Politibetjentene klarer å overmanne 24-åringen. Han er kjent for politiet tidligere. Han er norsk statsborger, og er bosatt i Rogaland politidistrikt.

– Snarrådige, kjappe og kontante

– Heldigvis var det ingen som ble skadet. Det er vi veldig glade for. De to tjenestemennene som var til stede har gjort en veldig, veldig god jobb. De har vært snarrådige, kjappe og kontante i håndteringen. Derfor gikk dette ikke verre enn det gjorde, sier Hans Vik, politimester i Rogaland politidistrikt.

Politihuset i Stavanger

Ingen ble skadd da det ble avfyrt skudd med et tjenestevåpen på politihuset i Stavanger tirsdag kveld.

Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

Saken skal nå etterforskes for å finne svar på hvordan dette kunne skje. Dessuten skal politiet gjennomføre interne undersøkelser. Arbeidstilsynet er varslet fordi politiet ser på dette som en arbeidsulykke.

Krimteknikere har i natt undersøkt stedet det skuddet ble avfyrt.

Preget av det som skjedde

– Vi har snakket mye med tjenestemennene etter det som skjedde seint tirsdag kveld. De er blitt godt ivaretatt og vi har gått gjennom det som har skjedd. De har vært i avhør i løpet av natten og vi skal snakke mer med dem i dag.

Det sier Kristian Johansen som er leder for ordensavdelingen ved Stavanger politistasjon. Han forteller at de to tjenestemennene er tydelig preget av det som skjedde tirsdag kveld.

– Hele episoden skjedde veldig raskt. Det var ikke noe langvarig basketak, men det var veldig hektisk mens det sto på. Han som hoppet over skranken, han ga seg ikke, sier Johansen.

Den 24 år gamle gjerningsmannen er onsdag morgen på Stavanger Universitetssykehus. Han er så langt ikke avhørt av politiet.