Kunnskapsministeren ber landets barnehager se mot Rogaland

Torbjørn Røe Isaksen (H) fant akkurat det han ville i Auglend barnehage i dag. Glade barn og høy kvalitet.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ble imponert over hva han så i Auglend barnehage i Stavanger i dag. Han tror flere barnehager i landet kan lære av barnehagene i Rogaland.

Foto: Eirin Margrethe Fidje / NRK

Kunnskapsministeren var i dag på rundtur i Sandnes og Stavanger. Blant annet tok Røe Isaksen turen innom Auglend barnehage i Stavanger.

– Jeg synes alltid det er moro å være på besøk i barnehagen, sa kunnskapsministeren, etter å ha sunget flere sanger, og gjort seg ferdig med noen leker.

Selv om besøket bar preg av lek og moro, var det også en alvorlig undertone knyttet til stoppet.

Norge mangler 6000 barnehagelærere, 500 bare i Rogaland. Nå ville kunnskapsministeren se hvordan Auglend barnehage takler den store mangelen på faglærte barnehageansatte. Han er imponert.

– Denne barnehagen, og flere andre barnehager i Rogaland har vært flinke til å sørge for å ha nok barnehagelærere. Nøkkelen til gode barnehager ligger i kompetansen til de ansatte, sa Røe Isaksen.

Kvalitet

Torbjørn Røe Isaksen

Røe Isaksen lyttet til både store og små under dagens besøk.

Foto: Eirin Margrethe Fidje / NRK

Rogaland har satset stort på faglig kvalitet i barnehagene. Gjennom et eget prosjekt, som har fått navnet «Glød», ønsker fylkeskommunen å legge til rette for at flere ansatte tar videreutdanning, og at flere unge velger å bli barnehagelærere i framtiden.

Røe Isaksen mener at det er to punkter som er helt sentrale for at prosjektet skal lykkes.

Les kronikken: Vi må løfte barnehagene

– For å rekruttere flere, må vi ha et godt lokalt samarbeid. Dette har fungert bra i Rogaland. Samtidig er vi nødt til å få fram at det å være barnehagelærer også er faglig interessant og spennende, sier kunnskapsministeren.

Her mener han at Rogaland har utmerket seg.

– I dette fylket har vi vært flinke til å rekruttere flere barnehagelærere, samt å tilby videreutdanning til de ansatte som jobber her. Alt dette er med på å øke kvaliteten i barnehagen, noe som jeg også tror svært mange foreldre er opptatt av, sier han.

Økt kompetanse

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen

En tydelig engasjert kunnskapsminister sammen med Virksomhetsleder i Auglend barnehage, Bente Sjøthun.

Foto: Eirin Margrethe Fidje / NRK

Virksomhetsleder i Auglend barnehage, Bente Sjøthun, setter pris på de fine ordene fra kunnskapsministeren.

Hun forteller at systematisk jobbing over flere år har gitt resultater.

Les også:

– Vi er veldig opptatt av kompetanse og kvalitet i alle ledd. Rutiner og kompetanseheving er viktig for å kunne gi en god og trygg barnehage, sier hun.

Ikke en trygg barnehage bare for barna, men også en trygg arbeidsplass for de ansatte. Sjøthun tror trygge arbeidsutsikter kan være med på å lokke flere potensielle barnehagelærere inn i yrket.

– Det viktigste er å gi ansatte gode rammer. Det er først da du kan drive fram den kompetansen barnehagelærerne har tilegnet seg gjennom utdannelsen. Dette vil igjen skape god trivsel, og det vil gjøre barnehagelærerne godt rustet til å gjøre den jobben de er satt til å gjøre, sier Sjøthun.