Skryt til restaurantbransjen

 Mattilsynet avslutter i dag sin «Rent Bord»-kampanje. 80 restauranter i Rogaland er sjekket. Bare to er stengt grunnet helsefarlige forhold.

 

Eva Lillebakken
Foto: Olaf Erlend Gundersen / NRK

Seksjonssjef i Mattilsynet, Eva Lillebakken er fornøyd og sier at de for en gangs skyld vil gi bransjen skryt.

- Det er ikke så ofte vi har skrytt av dem. Men når vi har vært på en kampanje på så mange plasser så er det en helhetsvurdering som gir grunn for skryten. 

De tre siste ukene har inspektører fra Mattilsynet dukket overraskende opp på restauranter over hele landet. Bare i Rogaland har 80 restaurantkjøkken blitt saumfart.

Temperatur

Selv om hovedinntrykket er bedre enn ventet, har kontrollørene funnet en hel del å sette fingeren på.

- Gjengangeren er at det er dårlig temperaturstyring. Mat lagres ved alt for høye temperaturer, opp i 14-15 grader over lengre tid. Det kan føre til at vi blir syke når vi spiser, sier Lillebakken.

 

  To stengt

Ved to restauranter var forholdene så graverende at Mattilsynet ga pålegg om stenging. Her var kjøkkenene preget av dårlig renhold og oppvaskforhold, og ingen mulighet for å vaske hendene.

- Det er to steder, en på Madla som heter Fu Li Garden og en i Stavanger som heter Shanghai Garden, som vi har stengt.

- Dere ser ikke på dette som småting?

- Nei, hos de som er stengt er det ingen tvil, sier Lillebakken.

Uten merknader

Det er gjerne ikke mer enn en bør kunne forvente som forbruker, men de fleste slapp gjennom kontrollen uten større merknader. En av de var Gamla Verket i Sandnes. Daglig leder her, Sissel Lindahl Stangeland mener bransjen trenger å bli holdt i nakken.

- Bransjen er kjent for at det er mange løgne forhold. Enten det gjelder oppbevaring av mat eller det gjelder økonomisk drift så sliter vi med et litt frynsete rykte. Sånne kampanjer er med på å sette bransjen i et litt annet lys.

- Du synes ikke de er for pirkete?

- Nei, det synes jeg overhodet ikke. Det er med på å legge oss i selen og minner oss på hvordan ting skal være, sier Lindahl Stangeland.