NRK Meny
Normal

Skriver spedbarn inn på kristen skole

Tryggheim-rektor Tron-Arild Grødem liker at skolen hans er så populær at foreldre søker inn nyfødte. Og nå skal den kristne ungdomsskolen utvide.

Tron-Arild Grødem

Rektor Tron-Arild Grødem ved Tryggheim ungdomsskole viser NRK permene med barn som skal begynne på skolen i 2029.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Disse er født i 2011, sier rektor Tron-Arild Grødem ved Tryggheim skole.

Han viser NRK permene hvor skolesøknadene er arkivert, og konstaterer at klassene på ungdomsskolen er i ferd med å fylles opp 15 år fram i tid.

Den kristne skolen Tryggheim, som er eid av Norsk Luthersk Misjonssamband, er nemlig svært populær. Og etter at den videregående skolen ble utvidet med ungdomsskole i 2005, tok det ikke lang tid før klassene var fulle og det ble oppretta ventelister.

– Foreldre som hadde ungene sine på skolen, begynte å søke inn nyfødte, sier Grødem.

Og for å møte pågangen, utvider nå Tryggheim sin ungdomsskoleavdeling. Fra neste høst vil det være plass til 90 elever på hvert trinn.

– Vi håper at nybygget står ferdig til sommeren neste år, og da har vi fullt hus, sier rektoren.

– Godt rykte

Det liker trebarnsfar Jakob Kjølvik. Eldstemann går i sjette klasse på offentlig barneskole, men både han og småbrødrene er allerede skrevet inn på ungdomsskolen på Tryggheim – foreldrene var tidlig ute for å være helt sikre på at ungene skule få skoleplass.

– Skolen har et godt rykte, og vi hadde lyst til at ungene våre skulle ha muligheten til å gå på Tryggheim når den tiden kommer, sier han.

Kommunen taper 14 millioner kroner

Alle privatskoleelevene på Tryggheim gjør at Hå kommune i fjor mistet nærmere 14 millioner statlige kroner – bare sju norske kommuner ble trukket mer. Hå-ordfører Mons Skrettingland (H) mener likevel den kristne friskolen er et positivt tilskudd i kommunen:

– Det er en skole som er veldig populær, og som kan vise til gode resultater.

– Vi må aldri se på det som et problem at Tryggheim er en privat skole. Det skjerper oss, og kan nok bidra til å gi alle i Hå et bedre læringstilbud, sier Skrettingland.