NRK Meny
Normal

Satt fast i Nord-Irak, rakk ikke første skoledag

To elever ved Motland skole på Jæren kom seg ikke hjem til skolestart etter sommerferie i det krigsherja Irak. Den amerikanske bombinga gjør at mange flyselskap har innstilt sine fly til Nord-Irak.

Elever forsinket fra Irak

En pult stod tom i to klasserom på Motland skole på Jæren på fredag. De to elevene kommer seg forhåpentligvis ut av Irak i neste uke.

En tom pult i fjerde klasse, og en tom pult i andre. To av elevene på Motland skole i Hå i Rogaland nådde ikke skolestarten i går. De har vært på ferie i Nord-Irak, og er ikke kommet tilbake til Norge på grunn av krigsherjingene i landet.

Rektor Rune Roaldsen ble overraska da han ble klar over situasjonen.

– Det kom litt brått på. Første skoledag var i går, samtidig fikk vi melding om at elever ikke ville komme på skolen. Konflikten i Irak føles jo litt fjern – vi ser det jo bare på nyhetene, men plutselig kom den saken nærerme oss, sier han.

Rektoren må svara på mange spørsmål fra klassekamerater til de to elevene. Situasjonen er usikker. Den amerikanske bombinga gjør at mange flyselskap har innstilt sine fly til Nord-Irak, derfor kom ikke elevene hjem til Jæren som planlagt.

Lærer har skaffet flybilletter

Men heldigvis har de en lærer som selv kom til Norge fra Nord-Irak. Sirwan Saadun kjenner godt til forholda i landet, og har klart å skaffe elevene flybilletter hjem.

– Jeg snakket med de to på telefonen. De hadde det veldig vanskelig, men etter at jeg sa at jeg hadde ordnet flybilletter, så begynte de å gråte av glede, sier han.

Det betyr at de to elevene trolig er tilbake på pultene sine i neste uke. Litt seinere enn planlagt.

– Vi ble jo veldig glade, og så ble vi stolte av Serwan som har gjort et enormt arbeid. Han har brukt sitt nettverk til å skaffe dem billetter hjem, sier rektor Roaldsen.