NRK Meny
Normal

Skjenkefarse i Stavanger

Etter thrilleren i bystyret mandag, er spørsmålet for mange; hvem visste hva i forkant av møtet?

Jone Andersen gikk i mot sitt eget parti da skjenkereglene i Stavanger skulle avgjøres mandag.

Skjenkefarse i Stavanger da Andersen bestemte seg for å gå i mot sitt eget parti da skjenkereglene i byen skulle avgjøres. Foto: Anders Fehn

Cecilie Bjelland

Cecilie Bjelland visste ingenting om Andersens stemme på forhånd.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

Alkoholen i Stavanger skal fortsatt flyte til klokken 03.00. På tampen av byens betente skjenkedebatt, stemte Arbeiderpartiets Jone Andersen mot eget parti og sørget for at Høyre, Frp og Pensjonistpartiet fikk flertall for mer skjenking.

– Jeg har aldri opplevd maken, jeg synes både det er pinlig og veldig trist, sier gruppeleder i Arbeiderpartiet, Cecilie Bjelland.

For mens Ap ville ha skjenkestopp klokken ett, stemte partiets femte vara, Jone Andersen, imot sitt eget parti og gikk for Høyres forslag.
Stemmen hans ble avgjørende for byens skjenkepolitikk for de fire neste årene.

John Peter Hernes

John Peter Hernes visste på forhånd at det var interne konflikter i partiene.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Jone Andersen varslet i forkant av et gruppemøte han ikke var til stede på at han ikke visste hva han ville velge. Han fikk tilbakemelding om hva partiet hadde vedtatt, og etter det har jeg ikke hørt noe fra ham, sier Bjelland.

Hvem visste hva?

Det kan virke som det er få som egentlig visste hva som foregikk da Andersen gikk imot sitt eget parti.

– Vi visste ikke mye, men hadde hørt masse rykter og mange diskusjoner internt i partigruppene som vi ikke ble informert om, sier John Peter Hernes, gruppeleder i Høyre.

Tore B. Kallevig

Tore B. Kallevig spådde bystyremøtet mandag til å bli tidenes thriller.

Foto: Marius Vervik / Frp

Også Tore B. Kallevig, gruppeleder i Frp, var usikker på hva som egentlig foregikk på forhånd av bystyremøtet mandag kveld.

– Vi visste ikke hvem som skulle stemme hva, og jeg sa på forhånd at dette fort kunne bli tidenes thriller i bystyret, sier Kallevig.

Konsekvensene foreløpig ukjente

Nå spekuleres det i om Andersen sin avgjørelse er en "Takk for sist, Bjelland", etter at han i fjor anmeldte sin egen gruppeleder for ærekrenkelse.

– Det har jeg ingen kommentar til, så det må dere nesten snakke med ham om. Vi har behandlet dette i gruppen og vil spille det inn til styret i Stavanger Arbeiderparti, og nå er det opp til de å avgjøre hva som skjer videre, sier Bjelland.

Jone Andersen ønsket ikke å kommentere saken tirsdag.