NRK Meny
Normal

Skal surfe på Svalbard

Jan Erik Jensen og Inger Elin Knappskog har god erfaring med surfing på jærstrendene.  Men i morgen går ferden til Svalbard  - verdens nordligste surfested.

Jan Erik Jensen surfer
Foto: Arild Eskeland / NRK

De fleste surfere reiser til Bali hvor de stort sett bare tenger shorts og tannbørste, men Stavanger-mannen Jan Erik Jensen søker vanskeligere "terreng". 

Hver dag planlegges

- Dette har jeg tenkt på og planlagt siden tidlig i vår.  Det er mye som skal på plass.  Hver dag må planlegges.  Det er  lettere å reise til sydlige strøk hvor en ikke trenger å tenke på kulde og is,  men da vi fikk båt bestemte vi oss for å gjøre det nå. 

Å finne et tidspunkt for surfing på Svalbard er ikke lett.  Om vinteren og våren er det for mye is og altfor mørkt, om sommeren er havet helt flatt.  Om høsten, derimot, er det isfritt på land og en slipper smeltevann. 

Håper på høststorm

Nå håper Jensen å treffe på en skikkelig høststorm i neste uke i de store havområdene der oppe.  Men de får bare denne sjansen dette året, for etter høstjevndøgn blir det for mørkt til å surfe.  Jensen  forteller at det i dag er hele fire grader i vannet på Svalbard. 

 

Båt til Svalbard

 

Jonathan Adventures