Hopp til innhold

Grunnen til at Viking Sky fikk motorstans er klar

Årsaken til at motorene på cruiseskipet stanset på Hustadvika lørdag 23. mars, var lavt oljetrykk, opplyser Sjøfartsdirektoratet.

Se pressekonferansen her.

– Det vi foreløpig kan slå fast, er at den direkte årsaken til at fartøyets motorer stanset, var lavt oljetrykk. Nivået av smøreolje på tankene var innenfor fastsatte grenser, men relativt lavt, da fartøyet gikk ut på Hustadvika, sier fungerende sjøfartsdirektør Lars Alvestad.

Tankene var utstyrt med nivåalarm, men disse hadde ikke blitt utløst da fartøyet gikk ut på Hustadvika. Den tunge sjøen medførte trolig så store bevegelser i tankene at smøreoljepumpene mistet tilførsel.

– Dette utløste alarm på lavt smøreoljetrykk, noe som igjen førte til automatisk nedstengning av motorene kort tid etter, sier Lars Alvestad.

Viking Sky reiser frå Molde til Kristiansund

Cruiseskipet Viking Sky fikk motorproblem og sendte ut mayday-signal ved Hustadvika i Møre og Romsdal. Hustadvika er et åpent havstykke i Fræna kommune, i skipsleia mellom Molde og Kristiansund.

Foto: Olav Døvik / NRK

God dialog

Sjøfartsdirektoratet sier under pressekonferansen at de er i kontinuerlig dialog med rederi og klasseselskap, og vi vil berømme samarbeidet.

– Vi følger opp det pågående arbeidet for å utbedre skader på fartøyet. Samtidig vil vi fortsette den gode dialogen med klasse, rederi og havarikommisjon for å avdekke bakenforliggende årsaker og identifisere tiltak knyttet til dette, sier Lars Alvestad.

Viking Sky

Evakueringen kom i gang med helikopter litt før klokken 16.00 lørdag og varte til skipet vendte kursen mot Molde i 10-tiden søndag.

Foto: Åse Grete Farstad

Sjekker nå prosedyrene

Viking Cruises setter stor pris på de raske og effektive undersøkelsene som Sjøfartsdirektoratet har gjort, skriver de i en pressemelding.

Vi forstår og anerkjenner deres funn. Vi har inspisert nivåene av smøreolje på alle våre søsterskip og vi gjennomgår nå prosedyrene våre for å sikre at dette problemet ikke vil oppstå igjen.

Det var 1.373 personer om bord da Viking Sky fikk motorstans på havstrekningen Hustadvika ved 14-tiden lørdag. Rundt 470 passasjerer ble heist om bord i helikoptre i en omfattende redningsaksjon. Tre personer ble alvorlig skadet. Skipet kom i trygg hamn klokken 16.20 søndag.

Cruiseskip i trøbbel: dette er saken på 50 sekunder

Flere nyheter fra Rogaland

Maja Dahle frå Sandnes har studert lektor, men vil nå byggje på studiene med økonomi og ledelse på UiS.

Rekordmange vil studera økonomi: – Eg trur det vil vere ein styrke for meg

Camilla Herrem

Herrems kamp mot klokka