NRK-duo leser inn manusløs lydbok direkte

Lørdag skal NRK-duoen Per Øystein Kvindesland og Bjørn Olav Skjæveland gjøre noe de tror ingen har gjort før dem: Lese inn og gi ut ei lydbok, uten manus, og så gi ut papirboka etterpå.

Per Øystein Kvindesland og Bjørn Olav Skjæveland skal gjøre noe de tror ingen har gjort før dem: Lese inn og gi ut ei lydbok, uten manus, og så gi ut papirboka etterpå.

VIDEO: Lørdag klokka 11 går startskuddet for det som trolig er verdens første lydbok som ikke tidligere er skrevet – eller gitt ut – på papir. Bjørn Olav Skjæveland (t.v.) og Per Øystein Kvindesland ser for seg at boka kan starte omtrent som i videoklippet.

I radioprogrammet Utakt snakket vi om å utfordre dette forutbestemte mønsteret. (...) Dermed måtte vi gå løs på hvordan bøker blir skrevet. Snu rekkefølgen. Gjøre ting på en helt annen måte enn det folk før oss har gjort. VI MÅ BEGYNNE MED LYDBOKEN!!

Fra den direkteinnleste, manusløse lydbokas forord

– Ideen er å lage en bok i helt motsatt rekkefølge av den normale bøker blir laget i, sier Bjørn Olav Skjæveland.

Det hele begynte som en spøk i radioprogrammet Utakt, som går på NRKP1 mandager mellom 22 og midnatt. Så blei det plutselig alvor.

– Den var en fra et forlag som tente på dette, og da tenkte vi at vi bare skulle gjøre det, sier Per Øystein Kvindesland.

Skal gis ut på papir – etterpå

Ideen har altså blitt en realitet, helt på ordentlig. Mens NRK har rettighetene til lyd- og videoopptak fra innspillinga, får Jæren Forlag rettighetene til teksten, som skal gis ut som bok til høsten.

Innspillinga gjøres i NRK Rogaland sitt radiostudio lørdag 29. mars fra klokken 11. Hele seansen skal strømmes direkte på NRKs nettsider, og resultatet blir en direkteinnlest, manusløs lydbok.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Per Øystein Kvindesland og Bjørn Olav Skjæveland skal gjøre noe de tror ingen har gjort før dem: Lese inn og gi ut ei lydbok, uten manus, og så gi ut papirboka etterpå.
Per Øystein Kvindesland, Bjørn Olav Skjæveland

VIDEO: Bjørn Olav Skjæveland har relativt klart for seg hvor lang tid lesinga kommer til å ta.

De to, som kanskje er best kjent som programledere i NRK Rogalands morgensendinger på P1, står fra før bak ideer som lokalkjendis-i-tråbil-konkurransen, de har prøvd å lage sin egen snø, Bjørn Olav Skjæveland har gått på skøyter med propell, og før 17. mai for to år siden samla de et musikkorps på to timer.

Forventer hagefest fra forlaget

De har funnet fram til at det tar omtrent seks timer å lese inn ei lydbok på om lag 200 sider. Jobben er derfor planlagt til å ta omtrent det. Eller kanskje åtte timer.

Og sjøl om det passer litt dårlig med mat i munnen mens man leser, satser de to på næringspåfyll underveis i lesinga.

– Vi håper at forleggeren har catering. Og så blir det brus og kaffe, sier Skjæveland.

– Forleggeren har også lova oss hagefest, sier Kvindesland, med klar forventning om noe i beste Aschehoug-stil.

Sosialrealistisk komedie med islett av kritikk

Sjanger er ikke avgjort, men Skjæveland ser for seg en kombinasjon av flere ting.

– En sosialrealistisk komedie med islett av kritikk – basert på lyd.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Per Øystein Kvindesland og Bjørn Olav Skjæveland skal gjøre noe de tror ingen har gjort før dem: Lese inn og gi ut ei lydbok, uten manus, og så gi ut papirboka etterpå. Utakt, lydbok, NRKP1, Lokalen Per Øystein Kvindesland, Bjørn Olav Skjæveland

VIDEO: Slik ser de to for seg at en direkteinnlest, manusløs krim-lydbok kan begynne.

Bjørn Olav Skjæveland (t.v.) og Per Øystein Kvindesland

Bjørn Olav Skjæveland (t.v.) og Per Øystein Kvindesland.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Dette er veldig tidseffektivt. Du sparer utrolig mye tid, mener Skjæveland.

På ett punkt har de to imidlertid juksa litt: De har skrevet et forord. I det har de blitt enige om følgende framgangsmåte:

  1. Lese inn lydbok på direkten uten idé.
  2. Teksten trykkes og gis ut.
  3. Noen leser korrektur, men det er for sent å gjøre noe med det.
  4. Forfatterne reiser til Berlin, drikker rødvin og slipper å tenke bok.
  5. Forlaget tenner på ideen og ser at fremtidens måte å skrive bøker på er unnfanget.
  6. Forfatterne får en ny idé.
Per Øystein Kvindesland og Bjørn Olav Skjæveland skal gjøre noe de tror ingen har gjort før dem: Lese inn og gi ut ei lydbok, uten manus, og så gi ut papirboka etterpå.

VIDEO: De to har ikke helt bestemt seg for i hva slags sjanger lydboka blir, men tar gjerne starten på en kjærlighetsroman på sparket.