Hopp til innhold

Nå får foreldre opplæring i Facebook

Foreldre har ikke kontroll over hva ungene foretar seg på internett. En ny brosjyre som i dag blir tilgjengelig på alle landets skoler, vil endre på det.

Mobilbruk

Instagram, Snapchat, Twitter... Hverdag for barn og unge, fremmed for foreldrene.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Hanne Zimmermann Mong

Hanne Zimmermann Skogen, elevrådsleder på Lagård ungdomsskole i Egersund.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK
Odd Stangeland

Odd Stangeland, rektor ved Lagård ungdomsskole i Eigersund.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK
Birgitte Hetland Andresen

Birgitte Hetland Andresen, leder i FAU ved Husabø skole i Eigersund.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Jeg tror ikke mange foreldre vet hva ungene holder på med, for mye skjer jo skjult for foreldrene, sier Hanne Zimmermann Skogen, elevrådsleder på Lagård ungdomsskole i Egersund.

Hun er ikke ulik de fleste av dagens barn og ungdom: Hanne lever deler av livet sitt på sosiale medier. Men hun bruker ikke så mye Facebook lenger. Grunn: foreldrene har logget seg på nettsamfunnet. Nå går det heller i Twitter, Instagram og Snapchat.

– Jeg synes av og til at det er bedre å være et sted hvor jeg bare snakker med venner, sier Hanne.

– Først og fremst med venner

Men hun får nok ikke fred med det første. Nå vil nemlig Senter for IKT i skolen og Medietilsynet lære foreldre hva de trenger å vite om sosiale medier. De har laget en brosjyre som i disse dager blir tilgjengelig på alle landets skoler. Målet er å la de voksne få innsikt i barnas bruk av sosiale medier.

– Ungdom kommuniserer først og fremst med venner på sosiale medier, fordi foreldre ofte ikke vet hva sosiale medier er og hvordan de brukes. Derfor kan brosjyren være et utgangspunkt for foreldre til å snakke med barna om bruken av sosiale medier, sier Arnfinn Eide, prosjektleder i Trygg bruk i Medietilsynet.

– Setter pris på informasjon

Nå skal det kalles inn til foreldremøter i hele landet, med utgangspunkt i brosjyren. Det har rektor ved Lagård ungdomsskole i Eigersund, Odd Stangeland, allerede gjort.

– Foreldre setter veldig pris på å få en gjennomgang om hvilke typer sosiale medier som finnes. Vi pleier å vise noen eksempler på hva ungdom legger ut, og så stiller vi spørsmål ved bilder som legges ut, sier han.

– Må bry seg på sosiale medier

Målet er å få foreldrene til å bry seg like mye om det som skjer på sosiale medier som det som skjer i «den virkelige verden».

– Hadde vi godtatt de samme tingene hvis de hadde skjedd andre steder enn på sosiale medier? Det er dette det handler om: Vi må ha de samme normene på sosiale medier som i samfunnet ellers. Foreldrene må ta tak og bry seg! fastslår Stangeland.

– Akkurat dette vi trengte

Birgitte Hetland Andresen leder foreldrenes samarbeidsutvalg (FAU) ved Husabø skole i Eigersund. Hun merker behovet for veiledning om barn og sosiale medier.

– Det var akkurat et sånt hefte vi trengte, sier hun.

– Dette kan foreldre bruke som diskusjonsgrunnlag i foreldremøter. Brosjyren kan kanskje bidra til felles holdninger blant foreldre, sier Andresen.