NRK Meny
Normal

Hvordan synes du at kartet over Rogaland skal se ut?

Arbeiderpartiet åpner for første gang for kommunesammenslåing ved tvang. Det kan bety et annet rogalandskart i fremtiden.

Rogaland

Slik ser kommunegrensene i Rogaland ut i dag. Dersom et flertall av stortingspolitikerne vil slå sammen kommuner ved tvang, kan grensene og kommunenavnene raskt forandre seg.

Foto: Kart: SSB/Statens Kartverk

Dagens 430 kommuner er for mange, mener nestleder i Arbeiderpartiet (Ap) , Helga Pedersen. Dermed åpner slusene for en debatt om kommunegrenser i Norge.

Dette sier hun til tross for at regjeringspartneren Senterpartiet (Sp) avviser tvang i kommunesammenslåinger.

Geir Pollestad (Sp)

Geir Pollestad (Sp).

Foto: Stortinget

– Skjer ikke i denne perioden

– Det er først og fremst viktig å slå fast at Soria Moria-erklæringen ligger fast, og det blir ikke sammenslåinger i denne stortingsperioden, sier Geir Pollestad, stortingsrepresentant fra Sp i Rogaland.

Han sitter også i partiets landsstyre. Pollestad sier han er uenig med Ap-nestlederen.

– Vi vet at tre prosent av landets befolkning bor i kommuner med mindre enn 2000 innbyggere. Vi bør ha mer fokus på hvordan kommunene i dag skal yte gode omsorgstjenester og tilbud til innbyggere sine. For Sp er det ikke aktuelt å sitte i Oslo å tegne nytt Norgeskart, sier Pollestad.

Cecilie Bjelland - AP

Cecilie Bjelland (Ap)

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

- Trenger mer slagkraft

Cecilie Bjelland, Arbeiderpartiets nye ordførerkandidat i Stavanger støtter sentrale partifeller, og er helt klart for kommunesammenslåing.

- Jeg tror dette kunne vært en styrke. Vi kunne spart penger på driften og fremmet et mer effektivt samarbeid. En sammenslåing kunne også ha gitt oss mer nasjonal annerkjennelse og slagkraft som vi trenger. Vi er ikke så tydelige som vi kunne ha vært hvis vi hadde blitt regnet som en region, i stedet for veldig mange forskjellige kommuner, sier Bjelland.

Hun understreker at hun kjenner seg igjen i skepsisen fra de omkringliggende kommunene.

- Jeg er født i Stavanger, men oppvokst 15 år på Tananger. Derfor forstår jeg de som er bekymret for storebrorrollen, og ser Stavanger omtrent som en tiger som ønsker å spise alle andre, legger Cecilie Bjelland til.

«Flere kokker = mer søl»

NRK Rogaland ønsker at du skal si din mening om kommunegrensene i fylket vårt! Synes du at Sandnes, Stavanger og de andre kommunene nord på Jæren bør bli til en?

Mange har allerede sagt sin mening på NRK Rogalands Facebook-sider.

«Vi har det flott som vi har det. Randaberg skal i hvert fall ikke bli en bydel i Stavanger!»

«Alle kommuner fra Rennesøy til Time bør være én kommune.»

«Jeg syns ingen kommuner bør ha mindre enn 20.000 innbyggere. Derfor bør alle som har mindre enn det, slås sammen med nabokommuner slik at det oppnås. Det blir for dumt å kaste bort så mye penger på administrasjon som blir gjort idag. Helsetjenester kommer også til å bedres ved å gjøre dette. Færre kokker = mindre søl!»

NRK Rogaland-følgere på Facebook

Les mer om kommunesammenslåing i Rogaland: Avklaring om Dalane-kommune neste år | Høyre vil ha Ryfylke kommune | Høyre vil ha Ryfylke kommune | Dalane kommune? | - Lite klokt vedtak | Samarbeid bedre enn sammenslåing | Femårs frist - så tvang | Femårs frist - så tvang | - Tre kommuner i Rogaland | - Fy til kommunetvang