Skal heve gjenstand fra 70 meters dyp

Politiet skal bruke en fjernstyrt undervannsfarkost, en ROV, i arbeidet med å heve det de tror kan være Agnes Elisabeth Müller fra bunnen av Dørvika i Lysefjorden. Arbeidet kan ta mange timer.

Båten som frakta undervannsfarkosten (ROV-en) til Dørvika tirsdag formiddag. Politiet tror den innpakka gjenstanden som blei sett med et undervannskamera på søndag kan være den savna Agnes Elisabeth Müller.

VIDEO: Båten som frakta undervannsfarkosten (ROV-en) til Dørvika tirsdag. Om formiddagen jobba politiet med å kartlegge og filme sjøbunnen. Foto: Odd Rune Kyllingstad.

Politibåt og ROV i Dørvika i Forsand

Klokka 10.20 kom båten som frakter undervannsfarkosten fram til Dørvika i Forsand. Det er gode værforhold for hevinga, får NRK opplyst på stedet.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix

I formiddag var ROV-en på plass i Dørvika i Forsand, hvor politiet søndag fant en gjenstand de mener kan være et innpakka menneske. Mandag fortalte de om funnet, som blei gjort på 70 meters dyp.

– Vi har funnet noe som ligner på et menneske, men som vi ikke vet hva er, sa politiinspektør Kristin Nord-Varhaug på politiets pressekonferanse i går.

Funnet blei gjort 150 meter fra land i Lysefjorden.

NRK har fått opplyst at det er ideelle forhold for hevinga tirsdag. Det er lite vind, og sjøen er rolig. Ved 11-tida holder undervannsfarkosten fremdeles på med det som trolig er kartlegging av sjøbunnen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Politiet sier det vil ta tid å heve en pakke fra Lysefjorden som kan inneholde levningene etter den savnede Agnes Elisabeth Müller. Den siktede mannen blir avhørt tirsdag ettermiddag.

VIDEO: Politiinspektør Kristin Nord-Varhaug snakker om søket i Lysefjorden, samt det planlagte avhøret av den sikta mannen.

Politibåt og ROV i Dørvika i Forsand

Mannskapet i gummibåten er deltar i arbeidet med å kartlegge sjøbunnen der funnet er gjort.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix

Skal heves i dag

– Politiet har begynt arbeidet med å kartlegge og filme området i Dørvika, men det kan enda ta lang tid før hevinga er i gang. Det er også uvisst hvor lang tid hevinga vil ta, og hvor lang tid det tar før vi får bekrefta innholdet i funnet, sier politiinspektør Kristin Nord-Varhaug ifølge ei pressemelding ved 11.30-tida.

– Det er et møysommelig arbeid, som kan ta opp til ti timer, sier hun tirsdag ettermiddag.

Politiet har ikke villet si hvorfor de søkte i akkurat denne vika søndag, men bekrefter at den sikta ektemannen eier en båt.

– Vi har sikret bilder og video, og synes det ser interessant ut. Det kan se ut som et menneske uten at vi kan være sikre på det, sa politioverbetjent Bjørn Kåre Dahl om funnet mandag.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Søndag blei det funnet en gjenstand på 70 meters dyp i Dørvika i Forsand. Gjenstanden kan være et innpakket menneske, opplyste politiet mandag. Bildene er tatt mandag kveld.

VIDEO: Søndag blei det funnet en gjenstand på 70 meters dyp i Dørvika i Forsand. Gjenstanden kan være et innpakka menneske, opplyste politiet mandag. Bildene er tatt mandag kveld. Ei oransje blåse på overflaten markerer stedet der gjenstanden er funnet. Foto: Kristoffer Møllevik.

Politiet holder vakt ved stedet der Agnes Müller trolig er funnet

Mandag var det vakthold på land ved funnstedet.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Hele mandag holdt politiet vakt både på land og ute på sjøen ved funnstedet, som er i ei vik om lag 17 kilometer fra huset til Agnes Elisabeth Müller og ektemannen, og drøyt fem kilometer fra Oanes ferjekai (se kart nederst i artikkelen).

Den innpakka gjenstanden skal tirsdag heves fra 70 meters dyp. Arbeidet med hevinga begynner om formiddagen. Klokka 09 var politibåten på plass i Dørvika, og en gummibåt frakta mannskap fra det lokale politiet og Norsk Folkehjelp ut til blåsa som markerer funnstedet.

Nye avhør av sikta mann i ettermiddag

Selve hevinga av gjenstanden skal foregå med en fjernstyrt undervannsfarkost, en såkalt ROV. Den ankom Dørvika klokka 10.20.

Det er foreløpig usikkert hvor lang tid arbeidet kommer til å ta.

Ektemannen (36) blei sikta for drap mandag 28. april, etter at kona Agnes Elisabeth Müller hadde vært savna siden 16. april. Mannen sitter nå i varetekt, og blir avhørt igjen klokka 14.30 tirsdag ettermiddag. Han har ennå ikke blitt informert om funnet.

– Sist han var i avhør, var torsdag 1. mai. Dette blir det neste konfronterende avhøret. Det er flere ting som står på agendaen, blant annet vil funnet bli et tema, sier politiinspektøren.

Laster kart, vennligst vent...