NRK Meny
Normal

Forsvarer i innsidesaken: – Det er faktisk lov til å tjene penger

Fred A. Ingebrigtsen overførte – via svogeren – flere titalls millioner kroner til de medtiltalte i innsidesaken, mener påtalemyndigheten.

Bjørn Stordrange (t.v.) og Odd Rune Torstrup

Fred A. Ingebrigtsens forsvarer, Bjørn Stordrange (t.v.), og svogeren (42) sin forsvarer, Odd Rune Torstrup, sier de til nå ikke har fått noen overraskelser i det aktor til nå har lagt fram i rettssaken.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Det er bare sånt man ikke gjør. I Acta var Ingebrigtsen gründer, storaksjonær, styremedlem og salgsdirektør. I tillegg var han aktiv på aksjemarkedet. Hans posisjoner tilsa at han var velkjent med regelverket, sa aktor i innsiderettssaken i Stavanger, Birgitte Budal Løvlund, da innledningsforedraget fortsatte onsdag.

Birgitte Budal Løvlund

Aktor Birgitte Budal Løvlund.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Statsadvokaten kom med uttalelsen etter en oppsummering av Ingebrigtsens ulike roller i Acta-systemet, kursutvikling for Acta-aksjen og avspilling av flere telefonsamtaler mellom de tiltalte og aksjemeglere.

– Rogaland er et gründerfylke

Aktoratet fortsatte onsdag å legge frem sine holdepunkter for hvordan de mener de seks medtiltalte gjorde sine aksjehandler på vegne av Fred A. Ingebrigtsen.

I løpet av tiltaleperioden – 2004-2008 – skal Ingebrigtsen ha overført 86 millioner kroner til svogeren. At svogeren (42) tjente 22 millioner kroner på kort tid i 2005, var det som først gjorde Kredittilsynet oppmerksomme.

– Rogaland er et gründerfylke, og det er faktisk lov til å tjene penger. Min klient har oppgitt alt på sine selvangivelser, og alt har skjedd åpent. Lovlig virksomhet, sier svogerens forsvarer, Odd Rune Torstrup.

«Det er litt mye å holde rede på»

Alle verdipapirforetak plikter å gjøre lydopptak av telefonsamtaler deres meglere har med investorer. Derfor ble samtaler både fra Fred A. Ingebrigtsen og en annen av de tiltalte, halvbroren (57), spilt av for retten onsdag.

I en av dem, den aller første halvbroren noensinne hadde med en aksjemegler, gir han klart uttrykk for at han er fersk på aksjemarkedet.

Likevel ønsker han såkalte derivater – altså en avtale om å kjøpe et antall aksjer til en pris som fastsettes nå. Deler av betalingen skal skje på et senere tidspunkt.

Derivater kan gi større gevinst, men også større tap, enn «vanlig» aksjehandel.

«Det er litt mye å holde rede på. Kan jeg komme tilbake til deg? For det her er sånn helt privat», sier 57-åringen når megleren etterlyser hvilken konto betalingen for aksjene skal trekkes fra.

«Han vil helst stå utenfor»

Videre i samtalen spør megleren:

«Megleren: Du hadde ikke gjort mye derivater før, eller?
57-åringen: Det er et samarbeid mellom meg og en annen kar, en bror. Han ville vi skulle gjøre dette sammen. Han er profesjonell, men han vil at jeg skal lære litt.
»

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fred A. Ingebrigtsen og Bjørn Stordrange

Påtalemyndigheten i innsiderettssaken mener Fred A. Ingebrigtsens halvbror i en telefonsamtale avslører at det er Ingebrigtsen som gir ham økonomisk ryggdekning. Her er Ingebrigtsen i retten sammen med forsvareren sin, Bjørn Stordrange.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK


«Megleren: Er han registrert her?
57-åringen: Jeg tror han helst vil stå helt utenfor med sitt gode navn og rykte. Det her er egentlig bare for at vi skal gjøre noe sammen. Dette er bare småting i forhold til det han driver på med. (...)»

«Ja, han er veldig, veldig snill»

Megleren tilbyr så å gi 57-åringen mer informasjon om derivater, og presiserer at det er «veldig risikabelt».

«57-åringen: Du kan si at jeg vet veldig lite om det her. Men han som står bak meg, har veldig mye. (...) Han dekker alltid undersiden for meg. (...)
Megleren: Det er jo en snill bror.
57-åringen: Ja, han er veldig, veldig snill.»