NRK Meny
Normal

SE VIDEO: Her sprenger krigsbomba på Jæren

Politiet opphevet sperringene kl. 22.00 søndag kveld, og alle evakuerte kunne da vende nesen hjem. Området var avsperret i ti timer. Politiet takker folket for tålmodigheten.

SE VIDEO: Her går bomba av.

Fotograf: Aud Lise Rosland

– Vi takker beboere, gjester og publikum for tålmodighet, sier operasjonsleder Charles Bøgild.

Mange campinggjester og beboere var utestengt fra området i 10 timer.

– Ting tar dessverre tid. Det er helt klare sikekrhetsregler å forholde seg til i saker som dette, og det tar vi på alvor. Dette gjelder både sikkerheten til våre folk, men også til folk i området, sier han.

Så smellet gjennom telelinse

– Det ble ikke et noe særlig smell. Vi hørte et lite «puff» og så litt hvit røyk, forteller nabo Aud Lise Rosland om den første ladningen som gikk av i 19-tiden.

Eksplosivene ble detonert rett over klokka 19, men klokka 21.00 informerer politiet om at forsvaret må sette av en ny ladning på bomben. Dette skjer i 21.30-tiden.

Innbyggere på Reve på Jæren har vært evakuert siden klokka 12, da det ble bestemt at bomba skulle destrueres. Bomba er 500 kilo tung og stammer fra andre verdenskrig.

Gravde ut krater – stengte luftrommet

Like over klokka 17 startet arbeidet med å flytte bomben fra funnstedet. Dette er det Forsvarets bombegruppe som tar seg av.

Denne bomben skal detoneres
Foto: Ove Joar Rosland

– Bomba skal plasseres i et utgravd krater. Flytteprosessen er estimert til å ta om lag 30 til 40 minutter, forteller operasjonsleder i Rogaland politidistrikt, Charles Bøgild.

Deretter skal bomba detoneres. Det er uvisst når dette vil skje.

– Vi regner med at dette blir gjort innen klokka 19 i kveld, opplyser han.

Politiet tar seg av sikkerheten i området, mens folk fra Forsvaret arbeider med å destruere bomba.

– Luftrommet her i nærheten av flyplassen på Sola må stenges når bomba detoneres. Derfor må vi vente på klarsignal fra flytårnet, før vi setter i gang med den delen av arbeidet, sier Bøgild.

familien

IKKE SKREMT: Bjørn Ove Rosland, Ove Joar Rosland og Aud Lise Rosland fikk med seg sprengningsarbeidet på film.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Ble funnet for flere dager siden

En bonde på Reve på Jæren oppdaget nylig en bombe på sin egen eiendom, som trolig stammer fra krigens dager. I ettermiddag skal bomben ødelegges.

– Bomben ble funnet første juli. Den er større enn de som vanligvis blir funnet, og det er derfor vi evakuerer, sier operasjonsleder i Rogaland politidistrikt, Egil Karlsen.

Alle innenfor en radius på to kilometer fra bomben er evakuert. Fylkesvei 507 mellom Reve og Orre er også sperret.

Når evakueringen er fullført skal Forsvaret i gang med detoneringsjobben. Først kommer de til å prøve å brenne ut bomben, for å unngå at den eksploderer.

Dersom dette ikke går vil de montere en sprengladning på bomben.

Skuelystne naboer

På en låve i Nordsjøvegen har familien Rosland funnet fram kamera med telelinse for å få med seg sprengningen. De fikk vite om bomba i nabolaget for noen dager siden.

Denne bomben skal detoneres
Foto: Ove Joar Rosland

– Vi oppdaget en drøss med politibiler. Deretter fikk vi besøk av lensmann Hans Kyllingstad, som fortalte om bombefunnet og at den måtte sprenges, forteller Aud Lise Rosland.

Ifølge naboene hadde politiet ønske om å få bomba ut på sjøen, senke den på ti meter, og deretter sprenge den.

– Dette viste seg å være for risikabelt, sier Ove Joar Rosland.

Skal filme seansen

På denne åkeren har familien holdt på med arbeid i mange år, helt uviss om at en bombe fra krigens dager var gjemt på eiendommen.

– I krigens sluttfase ble det sluppet en del bomber ned her på Jær-kysten, så jeg er ikke overraska over funnet. I tidenes løp er det funnet bomber her, men jeg tviler på at de var så store som denne. Vi har hørt at den veier 500 kilo. sier Aud Lise.

Vei sperret fordi bombe skal sprenges på Orre
Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Ingen av naboene i området får komme nær bomben nå, men familien håper likevel å få med seg sprengninga med kameraet.

– Det er litt disig ute nå, så det er vanskelig å fokusere. Men jeg håper det går, forteller hun.

Avsperrer området

Selve evakueringen på Reve begynte i 12-tiden i dag. Det er sperret av i en radius på to kilometer fra stedet der bomben er plassert.

Politiet stopper trafikk i området og har satt opp avsperringer flere steder i nærheten av bombefunnet.

Laster kart, vennligst vent...