Hopp til innhold

Skal binde sammen Stavangers industrihistorie

I dag kom 4,4 private millioner på plass til et nytt grafisk museum ved hermetikkmuseet i Stavanger. Nå venter Museum Stavanger spent på regjeringens forslag til statsbudsjett.

Nytt grafisk museum i Stavanger

Det nye bygget til grafisk museum kommer til venstre på illustrasjonen. Det skal bindes sammen med hermetikkmuseet både under og over jorden med blant annet en ny kafé. I alt skal det bygges nær 1800 nye kvadratmeter til 90 millioner kroner.

Foto: Illustrasjon: Eder Biesel Arkitekter

– Det at vi har fått private midler og engasjement med oss for det nye industrimuseet sender ett signal både til regionen, kommunen og til kulturdepartementet, sier administrerende direktør i Museum Stavanger, Siri Aavitsland.

I dag kunne daglig leder Tor Dahle i Sparebankstiftelsen SR-Bank overrekke museet 4,4 millioner kroner til prosjektet. Det er en av de største enkelttildelingene i stiftelsens fire år lange historie.

Binder sammen historien

– Vi synes at å ta vare på byens industrihistorie er veldig viktig, og at samlokaliseringen med hermetikkmuseet blir veldig bra for byen, sier han.

Og det er nettopp koblingen mellom hermetikkindustri og grafisk industri som er museets visjon.

– Den grafiske industrien i Stavanger var faktisk nesten like stor som i Oslo nettopp fordi hermetikkindustrien var stor og spredde boksene sine ut over hele verden. Det er koblingen mellom disse to industriene vi vil vise her, sier prosjektleder Bitten Bakke.

Sparebank skal finansiere et nytt Grafisk museum som skal binde sammen Stavangers industrihistorie.

Skal se både bakover og framover

Det nye bygget på nær 1800 kvadratmeter skal bindes sammen med dagens hermetikkmuseum. Det blir plass til både moderne utstillinger, aktiviteter og kafé. Man skal ikke bare se bakover, men også se på ordets betydning i dag for eksempel på sosiale medier, forteller Bakke.

– Dessuten har vi en aktiv vennegjeng som skal ha maskinene sine her. De skal svive, og på dem kan for eksempel kunstnere få trykket arbeider ved hjelp av gamle trykkerimaskiner.

Nytt grafisk museum i Stavanger

Slik ser arkitektene for seg kafeen som skal binde hermetikkmuseet sammen med det nye grafiske museet.

Foto: Illustrasjon: Eder Biesel Arkitekter

Avgjørende uker

Hele prosjektet, inkludert tilpasninger i hermetikkmuseets gamle bygg, skal koste 90 millioner kroner. Med dagens gave på 4,4 millioner pluss gaveforsterkningsmidler fra staten som de utløser, er den private delen av finansieringen på plass.

Ellers er det søkt om 40 millioner kroner fra Stavanger kommune, 15 fra Rogaland fylkeskommune og 30 millioner fra staten.

Direktør Siri Aavitsland mener de har fått positive signaler, men går likevel noen spennende uker i møte.

Alt førstkommende torsdag blir saken behandlet i Stavanger formannskap, og tidlig i oktober kommer statsbudsjettet.

– Kulturturisme, herunder museene, spiller en viktig rolle i en region i en omstillingsfase. Vi har et gryteklart prosjekt. Får vi pengene, kan vi stikke spaden i jorda og dermed også gi arbeidsplasser til et næringsliv som trenger det, sier hun.