«Koronabussen» stoppet i åtte fylker – sju personer er smittet så langt

Bussen med 36 koronasmittede pensjonister stoppet 14 steder gjennom åtte fylker. Så langt kan kun sju smittetilfeller langs ruta knyttes til bussen. Det siste tilfellet er bekreftet lørdag, i Røros.

REISERUTE: Kartet viser bussens reiserute gjennom Sør-Norge, men ikke en fullstendig oversikt over alle steder bussen har stoppet.

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

36 av 40 på pensjonistbussen gjennom Sør-Norge har fått påvist covid-19. 34 av de smittede er passasjerene, og en smitta er turguide.

NRK kjenner til alle stopp bussen har hatt fra Rogaland gjennom Agder, Telemark, Viken, Innlandet, Trøndelag, Møre og Romsdal og Vestland.

Etter en kartlegging fra NRK er det kun tre smittetilfeller i Dombås og tre i Norheimsund som kan knyttes til bussen, pluss ett tilfelle i Røros. Rundt 80 personer er i karantene som følge av bussruten.

Hans Petter Torvik, kommuneoverlege i Sandnes kommune.

LEDER SMITTESPORINGEN: Kommuneoverlege Hans Petter Torvik i Sandnes.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Det virker som smitten har kommet inn, og blitt større og større inni bussen på slutten av turen. Så vi tror at risikoen for at busspassasjerene har smittet personer på reiseruten, er størst på Vestlandet, og mindre på Østlandet, sier kommuneoverlege Hans Petter Torvik i Sandnes.

Smittet ansatte ved to hotell

Bussturen startet tirsdag 15. september. Første stedet der noen har fått påvist smitte etter kontakt med reisefølget, er ved Dombås hotell. Der overnattet pensjonistene fire dager inn i turen, natt til lørdag 19. september.

Fredag fikk to ansatte ved hotellet, og et familiemedlem av en ansatt, påvist covid-19.

– Det er selvsagt veldig trist, men smittespredning skjer jo overalt i landet nå. Vi har satt alle ansatte som jobbet etter bussen var innom i karantene, sier eier Jan Krokedal.

De to siste nettene på turen overnattet de på hotell i Førde og i Norheimsund.

Tester av ansatte ved Scandic Sunnfjord hotell i Førde er foreløpig negative, men tre ansatte ved Thon Hotell Sandven i Norheimsund har testet positivt.

Lørdag fikk Røros også sitt første tilfelle av koronasmitte.

– Vi kan ikke si med 100 prosent sikkerhet, men det er høyest sannsynlig knyttet til bussen, sier ordfører Isak Veierud Busch.

Mange som jobber ved spisesteder, butikker og lignende på Røros har vært til koronaprøvetaking etter besøket av «koronabussen». Så langt er det bare den ansatte ved Kaffestuggu som har testet positivt.

– De som defineres som nærkontakter er satt i karantene i påvente på prøvesvar. Svarene er ventet i kveld, sier Busch.

Få nærkontakter

Bussens første stoppested var Joker Sinnes/GP Tjørhom i Sirdal, tirsdag 15. september.

Daglig leder Gerd Madland sier at smittevernkontoret i Sandnes tok kontakt med henne torsdag.

– Vi har fulgt rådene vi fikk, og de to som var på jobb har testet seg for covid-19 i dag, selv om de ikke har noen symptomer. Hvis resultatet er negativt, kan de komme tilbake på jobb.

Hun er ikke bekymret, og sier rutinen er at ansatte uansett må holde seg hjemme hvis de har forkjølelsessymptomer.

Bussen som de koronasmittede reiste med

MANGE FYLKER: Bussen kjørte gjennom åtte fylker på turen i Sør-Norge.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Bussen hadde også et stopp samme dag ved veikroa Storstøga Høydalsmo og Circle K-stasjonen i Telemark.

Heller ikke kommuneoverlegen i Tokke, Lars Eriksen, mener det er nødvendig med tilbake etter at bussen hadde stopp der.

Følget hadde sin første overnatting ved Tyrifjord Hotel i Vikersund.

Kommuneoverlege Beate Smetbak i Modum sier at smitteverntiltakene var så gode på hotellet at det ikke var noen nærkontakter.

– De var kun på hotellet, og derfor har ingen blitt testet eller satt i karantene.

Reisefølget besøkte også Eidsvollbygningen på turen onsdagen. Direktør Bård Frydenlund i Eidsvoll 1814, sier det ikke har vært nødvendig med testing.

– Bussgjengen hadde med seg lunsjpakker, og oppholdt seg ute, med unntak av noen som var inne og kjøpte kaffe. Det var ingen nærkontakter, og nå har det gått ni dager uten symptomer hos noen ansatte.

Daglig leder i Løiten Brænderiopplevelser, Gotmar Rustad, sitter i karantene på hytta, etter omvisning med pensjonistgjengen fra Rogaland.

Men han føler seg frisk som en fisk, og sier det er helt udramatisk.

Kan komme flere tilfeller

Passasjerene hadde to overnattinger i Lillehammer før Dombås. Så langt er kun to personer satt i karantene etter besøket, ifølge kommuneoverlegen, Morten Bergkåsa.

Selv om Dombås hotell er første sted langs reiseruta det foreløpig er smitte knyttet til busspassasjerene, ser ikke Torvik bort fra at det kan komme smittetilfeller fra tidligere steder på turen.

– Om flere er smittet, kan personer i lokalområdene ha smittet flere uten å være klar over det. Vi kan nok ikke gjøre opp endelig status på hvor mange som er smittet knyttet til koronabussen før det har gått flere uker, sier kommuneoverlegen.

Alle stedene bussen har vært innom har fått beskjed fra Folkehelseinstituttet. NRK sin ringerunde viser at alle kommunene har kartlagt eventuelle nærkontakter, og har vurdert hvem som skal testet og settes i karantene.

Status Norge

Sist oppdatert: 24.10.2020
1 075
Siste uke
44
Innlagt
279
Døde