Hopp til innhold

Sju av 12 ordførere vil ikke la leger reservere seg mot aborthenvisning

Over halvparten av Høyre-ordførerne i Rogaland synes ikke fastlegene skal kunne reservere seg mot å henvise kvinner til abort.

Ultralyd

Under regjeringssonderingene etter valget i fjor høst gikk regjeringspartiene Høyre og Frp med på en særavtale som åpner for at fastleger kan nekte å henvise kvinner til abort. Nå sier en rekke Høyre-ordførere i Rogaland nei til forslaget fra deres eget parti.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø

Christine Sagen Helgø.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Jeg kan ikke se at det er behov for å innføre dette i Stavanger, sier ordfører Christine Sagen Helgø (H) til NRK.

NRK har bedt alle Høyre-ordførere i fylket om deres standpunkt til forslaget om fastlegers reservasjonsrett mot å henvise pasienter til abort. Sju av 12 går mot forslaget fra regjeringen partiet deres sitter i.

Resten har ikke bestemt seg.

– Kan gjøre det vanskelig for kvinner i sårbar situasjon

I dag kan helsepersonell kun reservere seg mot å utføre selve aborten. I høringsutkastet fra Helse- og omsorgsdepartementet, som ble sendt ut sist uke, legges det opp til at kommunene selv kan avgjøre om de vil inngå avtaler med fastleger som reserverer seg.

I både Oslo. Bergen og Trondheim ligger det an til at politikerne vil nekte leger å reservere seg. Også i Stavanger, hvis Sagen Helgø får det som hun vil.

Bakgrunnen er todelt: Stavanger-ordføreren mener dagens regelverk fungerer greit. I tillegg sier hun at fri abort lenge har vært et viktig prinsipp i Norge.

– En reservasjonsrett vil kunne gjøre det vanskelig for kvinner i en sårbar situasjon, sier hun.

Vil ikke la kommunene bestemme

Sagen Helgø, som har lest høringsutkastet og satt seg inn i dagens regelverk, synes ikke det er noen grunn til å la det være opp til hver enkelt kommune å lage avtaler med fastlegene.

– I dag har vi et nasjonalt regelverk. Så lenge det finnes, skal det følges, sier hun, men legger til at Stavanger kommune selvsagt kommer til å følge et nytt regelverk dersom det kommer.

Saken er ikke behandlet i formannskapet. Sagen Helgø mener alle representanter i Høyre bør stilles fritt til å stemme etter egen overbevisning.

I tillegg til Sagen Helgø i Stavanger er også ordførerne i Bjerkreim, Eigersund, Hjelmeland, Hå, Randaberg og Tysvær imot forslaget.

Folketallet i Randaberg går ned

Bjørn Kahrs.

Foto: Marianne Terjesen

– Vi har en lov som sier fri abort

Randaberg-ordfører Bjørn Kahrs mener det er viktig å skille mellom henvisning og behandling.

– Vi har en lov som sier fri abort i Norge, og da plikter legene å henvise videre.

Også han mener at spørsmålet om reservasjonsrett er noe som må avgjøres på statlig nivå.

– Jeg er skeptisk til å legge det i kommunale hender, sier Kahrs.

Det var KrF som fikk saken gjennom under regjeringssonderingene etter valget i fjor høst. Selv om Venstre nektet å skrive under, gikk regjeringspartiene Høyre og Frp med på en særavtale som åpner for at fastleger kan nekte å henvise kvinner til abort. Dette førte til saken som nå er på høring i alle norske kommuner.

– Bør være kvinnens rett

Harald Stakkestad

Harald Stakkestad.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Tysvær-ordfører Harald Stakkestad har også gjort seg opp noen meninger, selv om saken ikke er behandlet i kommunen.

– Jeg synes jo at det er litt dumt å uttale seg før en høring, men i utgangspunktet mener jeg at man ikke bør ha en slik reservasjonsrett. Retten til å velge abort bør kvinnen ha, sier Stakkestad.

Tysvær-ordføreren er uansett bestemt på at det ikke er kommunenes oppgave å bestemme om fastlegene skal ha reservasjonsrett eller ikke.

– Nei, dette er et spørsmål som regjeringen og Stortinget må ta stilling til. Et slikt vedtak bør være likt over hele landet, sier Stakkestad.

– Bør ikke møte lege som sier nei

Fem ordførere i Rogaland sier til NRK at de ennå ikke har tatt standpunkt i saken. Dette gjelder ordførerne i Haugesund, Karmøy, Klepp, Sola og Time.

Ane Mari Braut Nese

Ane Mari Braut Nese.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Ordfører i Klepp, Ane Mari Braut Nese, synes det er vanskelig å ta stilling til forslaget.

– Det viktigste er at ingen kvinner møter en lege som sier et klart nei, i en vanskelig situasjon, sier Braut Nese.

Hun synes i utgangspunktet at saken har blitt blåst opp. Ifølge ordføreren har nok noen fastleger i kommunen har «et anstrengt forhold til abort», men hun er likevel trygg på at de vil hjelpe kvinner som trenger det.

Sola-ordfører Ole Ueland synes han det er greit at fastleger skal kunne reservere seg. Men hvilket standpunkt kommunestyret bestemmer seg for er fortsatt uvisst.

– Det er en vanskelig sak, som må diskuteres videre. Det er mer sammensatt enn et enkelt ja/nei-svar, og forslaget har flere sider både prinsipielt og praktisk, sier Ueland.