Normal

Sjekker 70 for tuberkulosesmitte

Vel 70 personer skal nå sjekkes etter at en 29 år gammel helsearbeider ved Stavanger Universitetssjukehus har fått tuberkulose.

Jon Sundal

Smittevernoverlege Jon Sundal ved Stavanger universitetssjukehus kan ikke love svar på om flere er smitta av tuberkulose før i desember måned.

Foto: Morten Wiik Larsen / NRK

De 70 er personer som har hatt den nærmeste kontakten med mannen. Smittevernoverlege Jon Sundal ved sjukehuset sier antallet er høyt.

– Det er jo et for så vidt stort antall, og vedkommende har nok vært i kontakt med enda flere. Nå tar vi den indre sirkelen i første runde, og så får vi se hva blodprøvene viser.

LES OGSÅ: – Dette kan få alvorlige konsekvenser

– Alvorlig trass i liten risiko

Stavanger universitetssjukehus tar situasjonen på største alvor, sjøl om faren for at flere skal bli sjuke er liten.

I løpet av 20 år har Sundal bare opplevd en gang at noen få ansatte har blitt smitta av en tuberkulosepasient som var innlagt ved sjukehuset. Og aldri har noen utvikla selve sjukdommen.

LES OGSÅ: – Situasjonen er under kontroll

– De fleste som blir smitta, utvikler jo ikke sjukdom. Det gjør bare en av ti, så derfor regner vi ikke med at det kan dreie seg om så mange. Men vi vet ikke, og dette er jo en alvorlig sak, så vi må gå grundig til verks, sier Sundal.

Kan gjelde enda flere

Skulle blodprøven til noen av dem som nå blir sjekka, vise tegn til smitte, må de inn til nærmere undersøkelse. Det dreier seg da om røntgen av lungene og spyttprøve.

Om det også betyr at enda flere må sjekkes, gjenstår å se – for i utgangspunktet er det bare de som har utvikla sjukdommen som er smittefarlige.

– De som får en såkalt latent tuberkulose, er ikke smittsomme i dag, men de kan få aktivert den latente tuberkulosen til å bli en aktiv tuberkulose på et seinere tidspunkt, sier Sundal.

Må vente på svar

I første omgang blir altså vel 70 personer sjekka. Om noen av dem er smitta, må vi vente en god stund på å få vite, sier Sundal:

– Hvis de er smitta, blir blodprøvene positive etter seks til åtte uker. I og med at han ble oppdaget for halvannen uke siden, er det klart at dette vil ta tid. Det går nok et stykke ut i desember før vi har endelig svar.

– Det betyr jo at det er ganske mange mennesker som går rundt og er usikre nå?

– Ja, men de aller fleste av dem kan ta det med ro. Det er de som har vært nærmest vedkommende som er i størst risikosone, sier Sundal.