Sjekk denne enorme hoggormen!

Ragnar Egeland digger hoggormer, og bare måtte ta fram kameraet da han traff på et uvanlig stort eksemplar i Oltedal. – Du blir aldri bitt av den hoggormen du ser, sier Egeland.

Stor huggorm

Hoggormen som Ragnar og Berit Egeland traff på var cirka 75 cm lang. Og ormen ville ikke hugge, selv om Ragnar prøvde å få den til å gjøre det. VIDEO: Ragnar og Berit Egeland

Folk flest har lite til overs for Norges eneste giftslange: hoggormen. Ragnar Egeland er sånn sett en svært uvanlig nordmann.

– Jeg har vært fascinert av slanger – og hoggormer spesielt – siden jeg var liten, sier han.

Så når Egeland treffer på den velkjente ormen ute i marka tar han ikke to skritt tilbake. Han tar to skritt fram og ser nærmere på dyret.

Og akkurat det gjorde Ragnar Egeland og kona Berit da de gikk tur i heiene ved Oltedal. Der traff de på en cirka 75 cm lang «dronning».

– Det er den største jeg har funnet. De jeg vanligvis finner er 30–50cm, sier han.

Provosere fram hugg

Egeland plukket deretter opp ormen med en pinne.

– Jeg prøvde å provosere fram et hugg.

– Provosere fram et hugg?

– Ja, men det gikk ikke det. Når du holder på med dem en stund, skjønner de at de ikke skal bli mat, så da roer de seg litt ned, sier Egeland, som selv har blitt bitt én gang.

– Det var bare et tørt bitt uten gift. De biter ofte tørt for å advare, sier han.

– Hoggormen er passiv

Ifølge Egeland er den norske hoggormen passiv.

– Der er slanger i utlandet som er veldig aggressive, som angriper, men hoggormen vil prøve å stikke av og hugger bare i siste instans.

Unge hoggormer er kvikkere til å hugge enn eldre. Denne hoggormen tror Egeland er åtte–ti å år gammel.

Slangeentusiasten som bor på Ålgård, mener det verserer mange usannheter om hoggormen, og ting blir ofte overdrevet.

– Tramp

– Vi har ikke noe hoggormproblem i Norge. Den du ser blir du ikke bitt av. Det er den som ligger i lyngen, den som du ikke ser, som du blir bitt av.

Egeland understreker at han på ingen måte vil bagatellisere hoggormbitt, som i verste fall kan være livstruende. Men tar man noen enkle forholdsregler er sjansen for å bli bitt veldig liten, påpeker han.

– Når du er ute og plukker bær skal du derfor trampe litt. Hoggormen er døv, men den kjenner vibrasjoner.

Egeland forstår imidlertid at folk vemmes og er redde for hoggormen.

– Man klarer nok ikke å endre på akkurat det, men jeg synes de er flotte. Jeg håper filmsnuttene jeg lager kan få folk til å se forbi det ekle krypet og oppdage dyret, sier han.