Hopp til innhold

Tallknusere tror på lysere tider

Med noe mindre ledighet i jobbmarkedet tror sjeføkonom i Nordea Markets, Kjetil Olsen, at bunnen er nådd.

Til tross for høye kostnader og økt ledighet begynner det nå å lysne. Norsk økonomi går faktisk bedre enn mange har fått med seg, og selv her i Rogaland er det bedrifter som har begynt å ansette igjen.

SJEFØKONOM: Kjetil Olsen er sjeføkonom i Nordea Markets. Han tror at neste gang Norges Bank endrer renten så vil den gå opp.

Lauritz Haringstad Løvø

Lauritz Haringstad Løvø i leverandørbedriften Malm Orstad på Jæren sier at det fremdeles er høg sjø, men at det er kjekkere å gå på jobb nå enn det har vært tidligere.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Det er kjekkere å gå på jobb nå, men det er fremdeles utfordrende. Fremdeles høy sjø, sier Lauritz Haringstad Løvø, som er konsernsjef hos Malm Orstad.

Han har den siste tiden opplevd å få alle permitterte tilbake i jobb, i tillegg til å ansette seks nye.

De produserer fremdeles avansert utstyr til oljeindustrien, men nå også utstyr til forsvar- og fiskeindustrien.

– Renta har nådd bunnen

Eksempelet fra Jæren og en noe mindre ledighet i landet gjør at flere tallknusere tror på lysere tider. De tror ikke på flere rentekutt.

– Boliglånsrenter og innskuddsrenter tror vi nå har nådd bunnen. Så de som har vent seg til å stadig få lavere boliglånsrenter kan nok ikke forvente at dette skal fortsette framover, sier Kjetil Olsen, som er sjeføkonom i Nordea Markets.

Neste gang Norges Bank endrer renten, tror han den vil gå opp.

Splid i fagmiljøene

Alle er likevel ikke enige med Olsen.

– Alt taler for at norsk økonomi går i resesjon i 2017 viss ikke Norges Bank kutter renta, og det kraftig utover høsten og vinteren, sier Jan Ludvig Andreassen, som er sjeføkonom i Eika-gruppen.