Hopp til innhold

Sjaman-samtale med prinsessen møter motstand i Stavanger

Kritikerne vil ikke bruke kirken til en samtale om sjamanisme. Presten som tok initiativ til møtet, mener arrangementet møtes med grunnleggende mistillit.

Märtha Louise og Durek Verrett

Durek Verrett og prinsesse Märtha Louise skal på turné til Stavanger, Tromsø og Oslo. Arrangementet i Stavanger har blitt møtt med kritikk fordi det skjer i en kirke.

Foto: Märtha Louises Instagram-profil

Mandag 20. mai skal sjaman Durek Verrett og prinsesse Märtha Louise ha en samtale om sjamanisme i St. Petri kirke i Stavanger.

Arrangementet, som har fått navnet «The princess and the Shaman» og har en billettpris på 595 kroner, har blitt møtt med kritikk.

Alain Fassotte er blant dem som har engasjert seg. Han mener det er feil å bruke kirkerommet til en samtale om sjamanisme.

– Kirkens rom har et formål, og det formålet er i retning den kristne tro, sier han.

Sammen med kona Cecilie Fassotte har han klaget på at premissene for utleie av kirken ikke er fulgt. Klagen ble først sendt til menighetsrådet, og deretter til biskopen. Klagen førte ikke frem.

Märtha Louise og sjamanen, som søndag kunngjorde at de er kjærester, skal ha lignende samtaler i Tromsø 21. mai og Oslo 22. mai, men ikke i kirker.

Etterlyser kritiske spørsmål

Fassotte mener sjamanisme strider mot Bibelen, og bør møtes med kritiske spørsmål.

– Arrangementet i St. Petri legger opp til at sjamanen får lov til å sitte uimotsagt. En del mennesker er veldig søkende etter åndelig påfyll, og det er et behov som kirken skal og bør dekke gjennom den kristne tro, sier han.

Det er dialogprest Silje Trym Mathiassen som har tatt initiativet til samtalen, men det er prinsessen og Durek Verrett som står bak arrangementet.

– Jeg kjenner prinsessen og tenkte at dette kunne være en god mulighet til å høre mer om nyåndelighet. Det er ikke første gang vi åpner kirkerommet for mennesker med en annen tro enn den kristne, sier Mathiassen.

Silje Trym Mathiassen

Dialogprest Silje Trym Mathiassen skal innlede og avslutte samtalen med sjaman Durek Verrett i St. Petri.

Foto: Tuva Skei Tønset / NRK

Mathiassen skal ha en innledning før selve samtalen starter. Formålet er først og fremst dialog.

– Vi skal lytte til mennesker som har en annen tro, og så stille spørsmål til dem. Jeg og kritikerne har en veldig ulik forståelse av både innholdet i og hensikten med denne kvelden. Jeg kommer til å stille kritiske spørsmål, men jeg går ikke inn i samtalen med grunnleggende mistillit og kritikk.

– Opplever du at kritikerne går inn i dette med grunnleggende mistillit og kritikk?

– Ja, jeg opplever at noen av dem som er kritiske gjør det, sier Mathiassen.

Synes prisen er for høy

Men Mathiassen er enig med kritikerne i én ting: Billettprisen er for høy.

– Jeg går ikke god for prisen. Men det er arrangøren som setter prisen. Alle kulturarrangement i kirken har en billettpris, sier hun.

Durek Verrett og prinsesse Märtha var begge gjester i TV 2-programmet Skavlan i mars, der de fortalte at de skal ut på turné sammen.

Flere nyheter fra Rogaland