Hopp til innhold

Sjåførene skal ikke på etikk-kurs

Drosjenæringen og samferdselsesmyndighetene er ikke enige om behovet for etikk-kurs.

Taxi

Det blir ikke etikkurs for drosjesjåfører i Stavanger-regionen.(Illustrasjonsbilde)

Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

Det blir ikke etikk-kurs for drosjesjåfører i Stavanger-regionen.

Det ble klart etter krisemøtet i drosjenæringen i dag.

Lederen for Norges Taxiforbund vil ha sjåførene på kurs. Fylkessamferdselssjefen i Rogaland synes ikke dette er nødvendig.

Politiet i Rogaland har advart kvinner mot å ta taxi etter flere voldtektsforsøk av kvinnelige passasjerer det siste året.

LES: Advarer på ny mot taxiturer

–Vil lære sjåførene den norske væremåten

Denne helgen tapte drosjesjåførene i Stavanger tilsammen ett tusen turer. Mange er redde for å ta drosje etter at politiet gikk ut og advarte kvinner mot å ta drosje aleine.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video nsps_upload_2009_11_10_16_49_2_110.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Norges taxiforbund i Rogaland uteksaminerer 500 nye sjåfører hvert år. I dag er det bare kjentmannsprøven som er obligatorisk for drosjesjåførene.
–Norges Taxiforbund vil innføre obligatoriske etikk-kurs for å stoppe overgripere i taxinæringen.

Det sier daglig leder Henning Karlsen.

–Vi vil ha et etikk-kurs fordi det er så mange fremmedkulturelle som kjører drosje. Vi vil lære dem den norske væremåten slik at de kan oppføre seg på norsk måte, sier Karlsen.

Det vi vil er at alle sjåfører, samtlige, skal vise vanlig folkeskikk, og det trenger ikke noen å gå på kurs for å gjøre.

Gunnar Eiterjord, fylkessamferdselssjef i Rogaland.

Samtlige av de fem drosjesjåførene som er siktet for voldtekt og voldtektsforsøk er av utenlandsk opprinnelse. Drosjesjåføerene selv har imidlertid ikke tro på etikk-kurs så lenge kurset er frivillig.
–Jeg tror ikke det hjelper. Det er mange som ikke er villige til å gå på kurs, sier drosjeeier i Stavanger, Habib Rahmouni.

LES: Vil ha kamera i drosjene

LES: Strammer inn reglene

–Skal vise vanlig folkeskikk

Fylkessamferdselsjef i Rogaland fylkeskommune Gunnar Eiterjord sier at det ikke blir ikke aktuelt å kurse drosjesjåførene.
–Det vi vil er at alle sjåfører, samtlige, skal vise vanlig folkeskikk, og det trenger ikke noen å gå på kurs for å gjøre, sier Eiterjord.

Fylkessamferdselsjefen sier at situasjonen i dag er at noen få i taxibransjen har satt en stor og god næring i vanry.

taksameter
Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no

Etter et møte tirsdag mellom fylkessamferdselssjefen, taxibransjen og politiet er det oppnådd eighet om en del tiltak for å bedre situasjonen.
–Sjåførene skal vise vanlig folkeskikk. de skal opptre på en skikkelig og ordentlig måte i forhold til kundene og forholde seg til regelverket, sier Eiterjord.

På møtet ble det også konkludert med at sjåførene skal være godt uniformerte og legitimerte i drosjene slik at passasjerene kan være trygge for at det er rett sjåfør og rett sentral som kjører den drosjen de setter seg inn i.

–Vi er og blitt enige om at vi skal ha et enda bedre system for å gripe fatt i brudd på disse reglene, enten det er vi eller politiet som følger det opp, sier fylkessamferdselssjefen.

Flere nyheter fra Rogaland