Siste ord?

Helseminister Sylvia Brustad håper på ro etter at hun har konkludert i nevrokirurgisaken. Men motstanderne lover fortsatt kamp.

Nevrokirurgi

Styret i Helse Vest konkluderte 8. november med at Stavanger skal ha et akuttilbud innen nevrokirurgi, men ingen planlagte hjerneoperasjoner. Det var tiende gang styret i Helse Vest behandlet saken som har vært svært betent mellom Stavanger og Bergen.

Nå har helseminister Sylvia Brustad sett på vedtaket fra styret i Helse Vest. Hun støtter vedtaket.

Samarbeidet har vært langt fra perfekt.

 

Helseminister Sylvia Brustad

- Jeg har merket meg engasjementet i Stavanger for denne saken. Men på den andre siden er det faglige rådene helt tydelige på at tilbudet bør samles i Bergen. Løsningen vi har kommet frem til er den beste for alle parter, sier Brustad.

Satelitt i Stavanger

 

Brustad

Helseminister Sylvia Brustad vil ha kvalitet i nevrokirurgitilbudet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Stavanger skal ha et døgnkontinuerlig øyeblikkelig hjelp tilbud. Det skal også være noen planlagte ryggoperasjoner. Men ellers skal Stavanger Universitetssjukehus drive med medisinering og konsultering. Ansvaret for det nevrokirurgiske tilbudet skal ligge i Bergen. Stavanger har kjempet for å få utføre planlagte hjerneoperasjoner. Det mener de er nødvendig for å gi et godt akuttilbud.

- Konklusjonen min er ikke tatt utfra økonomiske hensyn. Det er av hensyn til kvaliteten på tilbudet til hele befolkningen i Helse Vest, sier Brustad.

Si nei til å sitte i styret i Helse Stavanger. Det er et godt maktmiddel.

 

Stortingsrepresentant Bent Høie

- Jeg forventer nå ro rundt saken, og at partene følger dette lojalt opp. Det må bli et tettere samarbeid mellom Stavanger Universitetssjukehus og Haukeland Universitetssjukehus. Samarbeidet har sålangt vært langt fra perfekt. Dette må bli bedre, og det innebærer at leger fra Bergen også må pendle til Stavanger.

Makt

Men stortingsrepresentant fra Høyre, Bent Høie, vil ikke love ro rundt saken. Tverimot oppfordrer han styret i Helse Stavanger til å trekke seg.

- Styret i Helse Stavanger har tidligere sagt at de ikke aksepterer denne løsningen. Hvis de mener det, bør de gå av. Deretter bør ingen si ja til å sitte i styret i Helse Stavanger. Det vil være et godt maktmiddel, sier Høie.

Han vil nå kjempe videre, og mener at dette er et politisk vedtak.

- Det står bare fast til det fattes et nytt politisk vedtak.

Styreleder i Helse Stavanger Odd Arild Kvaløy ville mandag kveld ikke svare på om han vil trekke seg som styreleder etter konklusjonen fra helseministeren. Det blir avgjort på Helse Stavangers styremøte førstkommende fredag.

- Riktig vedtak

Ingrid Mällberg som leder det regionale brukerutvalget i Helse Vest sa etter styremøte i Helse Vest i november at vedtaket er riktig.  Hun representerer 70-tusen funksjonshemmede og kronisk syke, og mener pasientene som skal hjerne-opereres nå får det beste tilbudet i Bergen.