Hopp til innhold

Kalvig skal lede miljøsatsing ved UiS

Siri Kalvig går fra næringslivet til akademia. Nå skal hun lede arbeidet med forskning innen miljøvennlig energi. – En spennende stilling som passer meg bra, sier Kalvig.

Siri Kalvig

Siri Kalvig er tidligere gründer og administrerende direktør i værvarsel-selskapet Storm Weather Centre. I 2014 tok hun en doktorgrad i offshoreteknologi ved UiS.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Jeg skal synliggjøre den forskningen som allerede pågår ved universitetet, og jobbe med å få folk til å samarbeide og se synergier, sier Kalvig til NRK.

Etter mange år i næringslivet innrømmer Kalvig at hun har savnet akademia.

– Denne stillingen passer meg bra. Jeg gløder ekstra for det grønne skiftet og fornybar energi, sier hun.

Siri Kalvig er ansatt som førsteamanuensis og leder for Forskningsnettverk innen miljøvennlig energi ved Universitetet i Stavanger. Kalvig tiltrådte stillingen 1. februar.

Skal utnytte offshorekompetansen

Universitetet i Stavanger har fått ord på seg for å være et «oljeuniversitet».

– Mange misforstår det begrepet. Å være et oljeuniversitet betyr at det er mye kompetanse innen offshoreteknologi. Å håndtere de røffe sjøelementene er UiS eksperter på, og det er spennende å arbeide med å få kompetansen over i mer fornybare næringer, sier Kalvig.

I 2014 tok Siri Kalvig en doktorgrad i offshoreteknologi ved UiS. Forskningen hennes dreier seg om hvordan bølger og vind påvirker vindturbiner til havs.

Gjennom arbeidet påviste hun hvordan bølgene virker inn på vinden langt ut til havs og bølgenes betydning for hvor mye strøm vindmøllene klarer å produsere

– Kalvig har de senere årene opparbeidet seg betydelig kompetanse innen fornybar energi og offshore vindenergi spesielt, opplyser kommunikasjonsansvarlig ved Universitetet i Stavanger, Karen Anne Okstad.

Kalvig har tidligere hatt ansvar for to store landsomfattende klimaformidlingsprosjekter for det som den gang het Miljøverndepartementet, i 2007 og 2010.

Universitetet i Stavanger

Universitetet i Stavanger.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Sammen om satsingen

Et forskningsnettverk i Stavanger er etablert for å samle kompetansen som UiS og IRIS (International Research Institute of Stavanger) har innen miljøvennlig energi. Forskningsnettverket har fem tematiske satsingsområder:

  • energieffektivisering
  • fornybar teknologi
  • omstilling i regionen
  • karbonfangst, bruk og lagring
  • smarte byer

Både UiS og IRIS har sterke fagpersoner og miljøer som knytter seg til disse temaene.

Flere styreverv

Kalvig har flere styreverv, blant annet verv som knytter seg til offshore vindteknologi, som Gwind og Shoreline – begge innovasjonsbedrifter med utspring fra UiS.

Hun sitter i styret i Norsk Vind Energi, som er et selvstendig energiselskap som utvikler, bygger og drifter ren, fornybar vindproduksjon i Norge og i utlandet.

I perioden 2007 til 2009 var Kalvig medlem i styret for Universitetet i Stavanger.

Videreføring og forsterkning

Forskningsnettverket innen miljøvennlig energi er forankret ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultetet og Det samfunnsvitenskapelige fakultetet ved UiS. Nettverket knytter også til seg forskere og fagmiljø ved IRIS.

Nettverket samler fagmiljø som skal bidra til et mer bærekraftig samfunn. Slik skal fagmiljøene støttes til å tenke på tvers.

– Dette vil skape synergier og bidra til forskning på tverrfaglige problemstillinger som samfunnet etterlyser innen miljøvennlig energi og bærekraftig samfunn, opplyser UiS.

Forskningen som tidligere knyttet seg til Senter for bærekraftig energi (CenSE) videreføres som et eget forskningsområdet ved UiS og inngår i forskningsnettverket innen miljøvennlig energi.