Silda har ikke gått ut på dato som matrett, i Haugesund er den sølvblanke fisken hedersgjest på det 365 meter lange sildebordet midt i sentrum. Og silda har fått bein å gå på, byen er stappfull.
– En plass mellom 25.000 og 30.000 mennesker har vært innom, det er helt enormt, sier sildebordgeneral, John Arne Sandvik.
Sild i alle varianter
Omtrent 4,5 tonn med sildekaker og røkt sild er gjort klar, og generalen er fornøyd.
– Jeg har det veldig godt, og jeg er stolt over kokkelauget jeg er medlem av, alle kokkene og ikke minst alle som kommer og spiser sild.
Rømmesild, sennepssild, tomatsild, sursild, sildesalat og sildekaker står på bordet, og Sandvik, som er med i Kokkenes Mesterlaug Haugalandet, ser stort sett blide smil rundt omkring.
Det er 32. gang det dekkes opp til sildebord i Haugesund, og i tillegg til det «vanlige» sildebordet er det også et eget sildebord for barn, samt sild til sju alders- og sjukehjem rundt om i byen.