NRK Meny
Normal

– Foreldre har satt pris på åpenheten

Frivillige organisasjoner på Jæren gikk åpent ut med informasjon til foreldregruppa, da læreren som er sikta for nakenfilming av barn ble varetektsfengsla. Mannen er nå suspendert fra sine verv som leder på fritida.

Illustrasjonsbilde lekeplass

Mannen i 30-åra, som er lærer ved en skole i Hå kommune, ble pågrepet og varetektsfengsla i januar i år. Han var også i kontakt med barn gjennom frivillige verv ulike steder på Jæren.

Foto: Anders Fehn / NRK

Herdis Cathrine Traa

Herdis Cathrine Traa er politiadvokat i saken. På fredag kunne hun fortelle at læreren blant annet er siktet for å ha filmet 40 nakne gutter.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Læreren på Jæren som blant annet er sikta for å ha filma 40 nakne gutter med skjult kamera, hadde også mye kontakt med barn og unge på fritiden. Han var leder i flere frivillige organisasjoner.

I politiets beslaglagte materiale er det avbilda barn som mannen har vært i kontakt med gjennom sine frivillige verv, ifølge lederen i en av organisasjonene han var tilknytta.

– Vi har tidligere medlemmer som er gjenkjent i materialet, men det er ikke snakk om mange barn. Det skal være tre til fire barn, og disse er ikke lenger medlemmer hos oss, forteller lederen.

Det er foreløpig ikke kjent om denne fotograferinga har skjedd på selve fritidsaktiviteten eller i annen sammenheng.

Må holde seg borte

– Mannen har fått beskjed om at han er suspendert når etterforskes, forteller lederen for en av de frivillige organisasjonene på Jæren.

– Hvis noen i vår organisasjon blir anmeldt, tar vi vedkommende ut av alle verv, sier lederen i en annen organisasjon.

Saken er nå under etterforskning, og lærerens rolle i foreningene blir vurdert på ny etter at saken er behandla i rettssystemet.

– Slik saken står nå er det ikke forenelig med at han fortsetter hos oss. Likevel er ingenting bestemt i denne konkrete saken ennå, utdyper en av lederne.

Iverksatte strakstiltak

Det er klare retningslinjer i organisasjonene knytta opp til beredskapen i slike saker.

– Vi tar det svært alvorlig. I slike tilfeller blir personen automatisk suspendert og utestengt fra aktiviteter. I dette tilfellet var heller ikke det mulig i og med at mannen ble varetektsfengsla, sier lederen.

Læreren på Jæren har vært varetektsfengsla siden 22. januar.

De frivillige organisasjonene kan verken bekrefte eller avkrefte om læreren har hatt tid alene med unge. De samarbeider nå tett med politiet.

– Jeg tok selv kontakt med etterforskningsleder da jeg ble kjent med saken. Vi er opptatt av å tilby vår hjelp, sier lederen.

Har vært åpne med foreldrene

Organisasjonene har ikke mottatt bekymringsmeldinger om mannen. Etter at siktelsen ble kjent, tok de raskt kontakt med foreldrene og informerte om situasjonen.

– Foreldrene har satt stor pris på åpenheten. Det er svært viktig for oss å ivareta de som er berørt av denne saken. De som tilhører oss, sier en av lederne.

Saken kom overraskende på organisasjonene, som omtaler situasjonen som svært lite ønskelig.

– Vi ønsker selvsagt å framstå som en trygg organisasjon. Det er vanskelig å gi barn en hundre prosents garanti om at de er trygge hos oss, men dette er noe vi jobber med kontinuerlig, sier lederen.