NRK Meny
Normal

Bodhild Baasland siktet for grovt bedrageri

Har ikke erkjent straffskyld, og byttet advokat etter at siktelsen ble kjent..

Bodhild Baaslands bo
Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Politiadvokat Knut Horn ved Oslo-politiet bekrefter at det i dag er tatt ut siktelse av Bodhild Baasland, som er mor til den fra før bedragerisiktede Bjarte Baasland.

- Vi har gjennomført en etterforskning, og slik vi vurderer bevisene, er det grunnlag for en siktelse, sier Horn.

Baasland har så langt ikke erkjent straffskyld, men politiet er ferdig med etterforskningen.

- Det er standard prosedyre ved endring av status fra mistenkt til siktet, at vedkommede får spørsmålet om de erkjenner straffskyld eller ikke. Dette har vi ikke fått svar på ennå, sier Horn.

Byttet advokat

Bodhild Baasland har i dag også byttet advokat. Hennes tidligere advokat, Anne Kroken, kommenterte siktelsen overfor flere medier tidligere i dag, men bekrefter nå at hun ikke lenger representerer Baasland.

Kroken ønsker ikke å kommentere bakgrunnen for det plutselige skiftet. Advokat Harald Stabel ha nå overtatt som forsvarer for Bodhild Baasland.

11 millioner

Baasland har i lengre tid vært anmeldt for grovt bedrageri fra flere personer som har lånt henne penger. Beløpene varierer fra 250 000 til flere millioner kroner.

De fem anmeldelsene omfatter totalt lån for over 11 millioner kroner og er innlevert både fra arbeidskollega, venninner og slektninger. Den første anmeldelsen av Baasland kom i fjor høst. De andre anmeldelsene ble innlevert like før og etter jul.

Politiadvokat Knut Horn vil ikke si om alle anmeldelsene er lagt til grunn for siktelsen, men sier at de har etterforsket alle anmeldelsene.

Ikke informert

Baasland har totalt lånt over 40 millioner kroner fra slekt og venner i løpet av en toårsperiode. Pengene ble overført til sønnen Bjarte Baasland, som har innrømmet å ha spilt bort alt på nettet.

De som har anmeldt Baasland har overfor politiet fortalt at de aldri ble informert om at det også fantes en rekke andre låntakere. Långiverne trodde de var alene og ble også informert om at lånene skulle bli tilbakebetalt i løpet av tre uker.

Dokumentasjon

NRK Rogaland kjenner til at politiet i forbindelse med anmeldelsene har fått oversendt en rekke dokumenter fra anmeldere som innbefatter både gjeldsbrev, utskrifter av en rekkes sms'er, brev og samtaler som har funnet sted i forbindelse med lånene.

Konkurs

Både Bodhild Baasland og ektefellen - tidligere biskop Ernst Baasland - ble i fjor høst slått personlig konkurs som følge av store låneopptak.

Kravene i boet til Bodhild Baasland er alene på 33 millioner kroner, men flere av de private kreditorene har valgt å ikke melde sine krav i boet.