NRK Meny
Normal

Håper Stortinget kan redde bøndene

Rogaland Bondelag er overraska over at regjeringen tviholder på sin politikk og ikke lytter mer til signalene fra stortingsflertallet.

Ola Andreas Byrkjedal

Ola Andreas Byrkjerdal mener landbruket i distriktene vil dø ut med Frp sin politikk.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Fylkesleder Ola Andreas Byrkjedal er ikke overraska over at regjeringen avsluttet forhandlingene med støttepartiene KrF og Venstre, men forstår ikke hvorfor de ikke viser større interesse for å lytte.

– De er i mindretall, og burde vært mer interessert i å høre hva flertallet mener om norsk landbruk. Regjeringen vil i en helt annen retning, og viser liten interesse for andre innspill, sier han.

Fylkeslederen mener Frp har et markeringsbehov og står steilt på sitt.

Listhaug har vist dårlig politisk håndtverk gjennom hele prosessen. Hennes opptreden står til stryk.

Ola Andreas Byrkjedal

– Sylvi Listhaug har vist dårlig politisk håndverk gjennom hele prosessen. Hennes opptreden står til stryk. Først hadde hun uheldige uttalelser i forkant av bøndenes krav, og hun har ikke gjort en bedre opptreden under forhandlingene eller i etterkant, sier Byrkjedal.

Han vil verken si seg glad eller skuffet over bruddet, men tar til etterretning det som skjedde.

– Vi skulle svært gjerne sett at vi kom til en enighet, sier Byrkjedal.

Det skal være første gang i historien at en regjering forhandler med opposisjonen om et jordbruksoppgjør før det legges fram for Stortinget.

Endrer ikke tilbudet

Nå skal jordbruksoppgjøret løftes inn i Stortinget.

Regjeringen har sendt Stortinget et forslag til jordbruksavtale som er så å si identisk med statens opprinnelige tilbud til bøndene. Frp har ingenting å gi KrF og Venstre når jordbruksavtalen skal behandles i Stortinget, sier nestleder i næringskomiteen Øyvind Korsberg.

– Vi har registrert at Stortinget vil noe annet enn det regjeringen legger opp til, sier Byrkjerdal som setter sin lit til at dette vil slå positivt ut for bøndene.

Demonstrerande bønder på veg frå flyplassen på Sola til Oslo.

Tidligere i uka reiste nærmere 200 bønder fra Rogaland til Oslo for å demonstrere på statens tilbud i årets jordbruksforhandlinger.

Arbeiderpartiet gjorde det torsdag klart at partiet ikke kom til å redde landbruks- og matminister Sylvi Listhaugs (Frp) landbruksoppgjør. Partiets landbrukspolitiske talsmann Knut Storberget opplyste at Aps stortingsgruppe har behandlet regjeringens tilbud og konkludert med at partiet ikke kan gi sin støtte til Listhaug.

Samtidig gjør KrF og Venstre det klart at de to partiene etter bruddet natt til fredag nå kan lansere sine helt egne forslag i nasjonalforsamlingen.

Glad for at flertallet skal med

Hun står ikke rakt i stormen, men flakser av gårde...

Småbrukarleder Merete Furuberg om Sylvi Listhaug

Leder i Norges Bonde- og Småbrukarlag, Merete Furuberg, puster lettet ut etter at det ble brudd i jordbruksforhandlingene.

– Dette er en stor lettelse, sier leder Merete Furuberg til NTB.

– Dette viser at regjeringen står alene og ikke har flertall for sin nye landbrukspolitikk. Nå får Stortinget mulighet til å ta debatten om hvordan maten i Norge skal produseres. Nå skjer det i åpenhet, ikke i et lukket rom i regjeringen, legger hun til.

– Ripe i lakken for Listhaug

Småbrukarlagets leder Ann Merete Furuberg

Ann Merete Furuberg er leder for Norges Bonde- og Småbrukarlag.

Foto: Kjell Herning / NRK

Furuberg avviser at en stortingsbehandling av landbruksoppgjøret vil svekke forhandlingsinstituttet mellom bøndene og regjeringen. Derimot ville det virkelig undergravd instituttet om Stortinget fikk forelagt et annet tilbud enn det bøndene fikk, understreker hun.

– Da hadde jeg blitt ordentlig sint, sier hun til NTB.

Hun mener forhandlingsbruddet med støttepartiene er en alvorlig ripe i lakken for Listhaug.

– Dette viser jo at hun er en dårlig forhandler, sier Furuberg, som mener at de som roser landbruksministeren for å stå oppreist i stormen, tar feil.

– Dette er fanatisme. Hun står ikke rakt i stormen, men flakser av gårde, sier småbrukarlederen.