NRK Meny
Normal

Har satt 52 helikoptre på bakken etter nødlanding

Mandag måtte et Super Puma-helikopter nødlande i Nordsjøen. Nå er 52 helikoptre satt på bakken i påvente av årsaken til nødlandingen, og det får konsekvenser for trafikken.

Super Puma-helikopter

Et helikopter av denne typen nødlandet om lag 50 kilometer sørvest for Shetland mandag. Nå er 52 helikoptre satt på bakken.

Foto: Wikipedia

De 19 personene slapp med skrekken da Super Puma-helikopteret de satt i måtte nødlande i Nordsjøen utenfor kysten av Skottland på mandag .

Som et resultat av nødlandingen er samtlige 52 av helikoptertypene Eurocopter EC 225 og AS332 Super Puma som er i trafikk i Storbritannia og Norge satt på bakken inntil granskingen av nødlandingen er avklart.

21 av disse er i trafikk i Norge.

Det melder Stavanger Aftenblad .

Avganger kansellert

Og dette får konsekvenser for helikoptertrafikken. CHC Helikopter Service har klart å avvikle flyprogrammet som normalt på alle flyplasser med unntak av Stavanger lufthavn Sola.

Der er fem av åtte avganger onsdag kansellert.

– Bare tre av åtte avganger tar av fra Sola i dag. Det er status onsdag ettermiddag og det blir heller ikke flere avganger i dag, sier Svein Thompson, kommunikasjonsrådgiver hos CHC Helikopter Service til Aftenbladet.no.

Rundt 85 passasjerer skal være rammet. Det er usikkert hvilke konsekvenser det vil få på torsdag at de 21 helikoptrene i Norge som foreløpig er satt på bakken.

Helikopterselskapet vil vurdere i løpet av onsdag kveld og natt til torsdag hvordan trafikken vil bli lagt opp på torsdag.

Problemer med girboks og oljetrykk

Det er de tre britiske selskapene CHC, Bond Helicopters og Bristow som har satt de to aktuelle helikoptertypene på bakken.

– Maskinene gjennomgår for tiden en grundig teknisk inspeksjon som følge av hendelsen ved Shetlandsøyene, sier daglig leder, Rene de Jong, i Bristow til Aftenbladet.no.

Det er ennå ikke kjent hva som førte til at helikopteret fra britiske CHC måtte nødlande i sjøen i 16-tiden norsk tid mandag. Ifølge avisen skal likevel mye tyde på at det har vært problemer med helikopterets girboks og oljetrykk.

Super Puma-helikopteret som gjorde nødlandingen var relativt nytt.

Fire nødlandinger

Det er ikke første gang en av disse to helikoptertypene har vært nødt til å nødlande i sjøen. De fire siste årene har det vært fire nødlandinger på sjøen med de to typene som nå er satt på bakken.

Siste gang var mai i år da skjedde i mai i år da en EC-225-maskin med 14 personer ombord måtte nødlande øst for Aberdeen .