Sesongarbeidere blir værende på Finnøy

Hvert år kommer det hundrevis av sesongarbeidere til Finnøy for å jobbe. Flere av dem velger å slå seg ned for godt.

Alexandra Ciuciu

Alexandra Ciuciu fra Romania kom til Finnøy i 2011 for å jobbe med tomater. Nå har hun etablert seg på øya, og jobbar på pizzarestaurant.

Foto: Rebecca Bjerga / NRK

– Vil du bestille pizza for seks personer?

Alexandra Ciuciu fra Romania er på jobb i pizzeriaet som hennes bror startet på Finnøy. Hun kom hit som sesongarbeider i 2011, for å jobbe med tomater, og er blant dem som har valgt å bli.

– Mennesker fra Finnøy er fantastiske. De smiler alltid. De aksepterer oss, og vi føler oss veldig velkomne her, sier hun.

Har blitt lettere å bli

Men for henne var det tøft i begynnelsen. Hun jobbet tidlige vakter i drivhuset, og da var det ikke mulig å ha sønnen med seg til Finnøy.

– Han ble værende i Romania sammen med moren min i seks måneder.

Å være borte fra familien i flere måneder er vanlig for sesongarbeidere. Men nå har det blitt lettere å få oppholdstilatelse, derfor velger mange av dem å ta med familiene sine og flytte til Finnøy.

Henrik Halleland

Ordfører i Finnøy, Henrik Halleland, er glad for at flere sesongarbeidere blir værende.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– De kan komme og bli lenger. Viss vi går tilbake til 1984 da dette startet på Finnøy, så var det veldig strenge regler, også for de som kom fra land som var innforbi Schengen. Nå har dette åpnet seg veldig opp, så de har helt andre muligheter i dag, sier ordfører i Finnøy, Henrik Halleland.

Skaper sine egne arbeidsplasser

Og flere sesongarbeidere bruker muligheten til å skape sine egne arbeidsplasser på Finnøy.

– Vi har sett flere eksempler på at de starter opp sine egne bedrifter. I tillegg har vi også sett nå nylig at de får jobber innenfor offentlig sektor, som lærere eller i barnehagen, sier Halleland.

Og selv om ikke alle velger å etablere seg i kommunen, ser ordføreren stor verdi i at sesongarbeiderne velger å komme hit.

– Mye av veksthusnæringen vil nok ha stoppet opp uten sesongarbeiderne. Så for kommunen er det veldig prisverdig at vi har denne muligheten.