Hopp til innhold

Ser svartere og svartere på framtiden

Store bedrifter på Vestlandet tror tre av ti stillinger vil forsvinne det neste året. Nå forbereder næringslivet seg på stor omstrukturering for å takle dårligere tider.

Ekofisk

Bedriftsledere i Rogaland ser mørke skyer i horisonten. Her fra Ekofisk-feltet i Nordsjøen.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Harald Minge

Harald Minge, administrerende direktør i Næringsforeningen i Stavanger.

Foto: NRK

Næringslivet på Vestlandet er i en omstillingsprosess. Det slår Næringsforeningen i Stavanger fast etter å ha lagt fram Vestlandsundersøkelsen for 2015.

Halvparten av næringslivet på Vestlandet er direkte påvirket av oljebransjen – en bransje der fire av ti bedrifter nå tror på nedbemanning i løpet av året (se fakta). Det er flere enn i forrige undersøkelse.

– Det er klart at fallet i oljeprisen har påvirket både bransjen og leverandørindustrien. Det er et symptom vi har forventet, og vi ser nå en bransje i omstilling, sier Harald Minge, administrerende direktør i Næringsforeningen i Stavanger-regionen.

Vil overføre kompetanse

Tallene baserer seg på over 1500 respondenter fra næringslivet i Rogaland og Hordaland. 60 prosent av bedriftene frykter at nedgangen i oljebransjen vil få negative konsekvenser for deres forretninger.

Særlig større bedrifter frykter at det kommende året vil bli utfordrende. Minge er opptatt av at situasjonen ikke må svartmales for kraftig, og ser optimistisk på den kommende omstruktureringen.

– Vi har flere eksempler på hvordan kompetanse fra oljebransjen kan overføres til bransjer som helse, IT, teknologi og så videre. I løpet av 40–50 års oljehistorie har vi bygget opp en sterk kapitalbase i regionen. Denne kompetansen skal vi nå anvende både innen oljenæring og andre næringer, sier Minge.

Kraftsenter

Han mener at Vestlandet er et kraftsenter for verdiskapning i Norge, og at det nå vil forsterkes gjennom bedre infrastruktur og et større felles bo- og arbeidsmarked.

– Spørsmålet nå er hvordan man kan bygge et enda sterkere fundament basert på å rive ned kommune- og fylkesgrenser, og deretter bygge opp den nye Stavangerregionen og Vestlandsregionen.

Vil ha myndighetene på banen

Øystein Hansen

Øystein Hansen, distriktssekretær for LO i Rogaland.

Foto: Arild Eskeland

Distriktssekretær for LO i Rogaland, Øystein Hansen, er ikke overrasket over resultatet i undersøkelsen.

– Jeg er litt redd for at denne situasjonen vil ha en lengre varighet enn det vi har sett de siste årene, sier han.

Nå vil Hansen ha myndighetene på banen.

– Når vi tidligere har hatt svikt i arbeidstilgangen, har myndigheten gått inn med ekstraordinære midler, sånn at vi kan bygge noe – for eksempel sykkelstier. På denne måten får vi sikret at det er aktivitet, sier Hansen.