Hopp til innhold

Statoils kutt får skuldertrekk i oljefylket

Statoil skal redusere investeringene med 30 milliarder de neste tre årene, men leverandørindustrien tror ikke det vil påvirke dem i stor grad.

Magne Orstad

Magne Orstad, daglig leder på industribedriften Malm Orstad i Klepp, er ikke særlig bekymret for Statoils varslede kutt.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Vi er veldig avhengig av leveranser til oljeindustrien, men vi ser for oss at vi vil få nok arbeid framover, sier Magne Orstad, daglig leder på industribedriften Malm Orstad i Klepp, til NRK.

I dag ble det klart at Statoil skal redusere investeringer med 30 milliarder kroner de neste tre årene.

Helge Lund

Konsernsjef Helge Lund i Statoil la fram fjorårets resultat i London i dag.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

– I oljebransjen skjer ting veldig fort, men vi er ikke særlig bekymret, sier Orstad, som er sjef for 140 ansatte.

Konsernsjef Helge Lund forsvarte og forklarte kuttet under selskapets pressekonferansen på Hilton London Tower Bridge i formiddag.

– Vi vil fremdeles investere 20 milliarder dollar (om lag 180 milliarder kroner red anm.) i snitt per år i perioden 2014 til 2016. Det snittet er fortsatt høyere enn investeringene i fjor, som var rekordhøye. Men, ja, vi vil kutte 5 milliarder dollar sammenlignet med planen vi hadde tidligere, sa Lund.

Mener ikke kuttene er dramatiske

Ifølge konsernsjefen vil selskapet fremdeles vokse med tre prosent i snitt til 2016.

– Det vil bare skje i noe langsommere takt enn tidligere planlagt. Vi vil prioritere prosjekter med høyere lønnsomhet og høyere kontantstrøm, sa Lund.

– Statoils varslede investeringskutt er ikke dramatiske for leverandørindustrien, sier Halvard Ween, NHO-direktør i Rogaland, til NRK.

Hallvard Ween

– Statoils varslede investeringskutt er ikke dramatiske for leverandørindustrien, sier Halvard Ween, NHO-direktør i Rogaland.

Foto: Moment studio/NHO

NHO-direktøren minner om at prognosene viser at det skal investeres for mer enn 220 milliarder kroner på norsk sokkel bare i 2014.

– Vi ser for oss en noe svakere utvikling i året som ligger foran oss, enn det som ligger bak oss. Men det vil ikke påvirke leverandørene i stor grad, sier Ween.

Strengere prioriteringer

I tillegg til at Statoil vil redusere investeringene med åtte prosent, uttaler selskapet at de vil gjennomføre omfattende programmer for å forbedre driften og gjøre innsparinger på åtte milliarder kroner per år framover.

Statoil har allerede varslet omfattende bemanningskutt og tiltak for å redusere utgifter til eksterne leverandører på norsk sokkel.

– Som selskap og bransje må vi jobbe mer effektivt, standardisere mer, slik at vi ikke bruker ressurser på å utvikle nye løsninger hver gang. Hele planleggingsprosessen rundt større prosjekter og hvordan vi jobber sammen med andre i bransjen kan effektiviseres, sier Lund.

Flere nyheter fra Rogaland