Hopp til innhold

Varsler hvem som kan bli ramma av streik

Meklingsfristen mellom lærerne og staten er fem dager unna. I dag kommer lista over hvilke skoler som kan bli tatt ut i streik fra 26. mai.

Tomt klasserom

Dersom KS og lærerne ikke blir enige om en ny arbeidstidsavtale, kan det bli streik og tomme klasserom fra mandag av.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– De kommunene og fylkene som vil bli berørt av en eventuell streik får varsel om dette i dag, sier leder for Utdanningsforbundet i Rogaland, Gunn Reidun Tednes-Aaserød.

Arbeidstakerne har brutt lønnsforhandlingene med staten, og årets hovedoppgjør gikk dermed til mekling. Grunnen til bruddet er stor økonomisk uenighet.

I formiddag vil skoler som kan bli ramma av streik få beskjed, mens lista blir offentliggjort klokka 16.00 i ettermiddag.

Fristen for å komme til enighet er ved midnatt 26. mai.

Håper å unngå streik

– Det er en god tone i meklingen og forhandlingene går godt. Signalene fra dem som forhandler sentralt er gode, sier Tednes-Aaserød.

Årets oppgjør er omfattende for lærerne, og både lønn og arbeidstid står sentralt i meklingen.

Det har vært tradisjon for lærerstreik de siste årene. Siden 2008 har lærere lagt ned arbeidet i en periode på våren annethvert år.

– Magefølelsen min sier at vi kommer til å komme til enighet dette året, men det er svært mye som står på spill. Ikke minst i forhold til lønn, men også lærernes arbeidstidsbestemmelser.

Gunn-Reidun Tednes Aaserød

Gunn Reidun Tednes-Aaserød er leder for Utdanningsforbundet i Rogaland.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

KS vil at lærerne skal jobbe 45 uker istedenfor nåværende 39 uker, men ha samme antall arbeidstimer. Det betyr nedkorting av oppspart ferie og avspasering, noe lærerorganisasjonene med støtte fra LO og Unio nekter å godta.

Ikke siden 2009 har KS spurt kommunestyrene hva de mener om lærernes arbeidstid.

– En streik vil ramme hardt

Fylkeslederen varsler at den eventuelle streiken vil ramme hardt.

– Å opprettholde en normal drift vil ikke være mulig, ved skoler som blir tatt ut i streik. Grunnen til dette er at de fleste er organiserte ved landets skoler, sier Tednes-Aaserød.

Skoler som ikke blir tatt ut i streik, vil driftes som normalt.