NRK Meny
Normal

Sender mannskapet på Preikestolen

Kongeskipet skal på øvingstokt i Rogaland i sommer.

Det norske og danske kongeskipet

De to enste kongeskipene i verden, det norske og det danske, fotografert i Tananger under Dronningens 70-årsdag for to år siden.

Foto: Bjørn Grimen

I midten av juni kommer KS Norge på øvingstokt til Rogaland.

- Da har vi planer om å sende hele mannskapet opp på Prekestolen. Det gjorde vi også da vi var på de kanter for to år siden, og det var veldig populært, sier skipssjef Frank Bondø på kongeskipet.

Øvingstoktet i Rogaland er forberedelse til kronprinsparets fylkestur til Rogaland i september.
På den turen skal kronprinsparet bruke KS Norge.

Kongeskipet skal også brukes av kongeparet under deres fylkestur i Hordaland i juni.

På øvingstoktene drilles offiserer og mannskap i alt som har med sikkerhet om bord å gjøre, blant annet avvikles det flere brannøvelser i løpet av disse toktene

36 vernepliktige

Mannskapet på kongeskipet består av 52 personer pluss lege. Det er 36 vernepliktige og fire utskrevne kvartermestre i tillegg til de tolv faste offiserene.

Tre av de menige og en av kvartermestrene er kvinner. De menige kommer om bord i månedsskiftet februar mars etter endt rekruttskole.

KS Norge, folkegaven til kong Haakon i 1947, er det ene av to kongeskip som er igjen i verden. Det andre, Dannebrog, eies av dronning Margrethe av Danmark. Det er kong Harald som eier kongeskipet og Marinen som bemanner det. (©NTB)

Preikestolen

Hele mannskapet ombord i kongeskipet skal sendes til Preikestolen under øvingstoktet i sommer.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK