Normal

Selvmål avgjorde målkalaset

Fredrikstad og Sandnes Ulf kjempet iherdig, scoret mål, og byttet på å ha ledelsen. Likevel var det et selvmål som avgjorde kampen som hadde stort sett alt en fotballkamp kan by på.

Fredrikstad - Sandnes Ulf

1–3 målet til Sandnes Ulf sin Tommy Høiland i eliteseriekampen i fotball mellom Fredrikstad og Sandnes Ulf, lørdag kveld.

Foto: Olsen, Linn Cathrin / SCANPIX

FREDRIKSTAD – SANDNES ULF 3–4

Det første eliteseriemøtet mellom Fredrikstad og Sandnes Ulf var fartsfylt, målrikt og underholdende. Lagene hadde aldri møtt hverandre i den øverste divisjonen før, men i 2010 møttes de i førstedivisjon. Fredrikstad gikk da seirende ut av begge kampene, og Sandnes Ulf var klare for revansj. Det fikk de også.

Hjemmelaget scoret først, men Sandnes Ulf reduserte fort, og til pause ledet gjestene fra vest leder 3–1 til pause. I andre omgang er Fredrikstad best, og utlignet til 3–3. Da lagene var like langt var det et selvmål som avgjorde i Sandnes Ulfs favør.

– Vi gikk for tre poeng

Asle Andersen

Sandnes Ulfs trener, Asle Andersen var fornøyd og lettet etter kampen.

Foto: NRK

– Vi viste det var en tøff bortekamp og ønsket å gå utpå og ta kommandoen fra start. Litt imot spillets gang så får FFK en heldig scoring. Derfra og ut synes jeg vi styrer omgangen, og vi kunne godt ha ledet meg fire eller fem mål til pause. Da hadde kampen vært punktert, sier Sandnes Ulf-trener Asle Andersen til NRK etter kampen.

– Andre omgang skiftet totalt karakter da FFK fikk sin scoring etter fem minutter. Da faller vi litt sammen, og Fredrikstad ruller opp det ene angrepet etter det andre. Vi våget å stå i 4-4-2, og gikk for tre poeng. Jeg synes guttene fortjente seieren i dag etter en heroisk innsats, legger han til.

– Høiland var «outstanding»

Tommy Høiland

Tommy Høiland etter kampen.

Foto: Lasse Hansen / NRK

Andersen sier at han karakteriserer tomålsscorer Tommi Høilands innsats i dag som «outstanding». Slik beskriver han målene sine:

– Det første målet kommer etter en bakromsball fra Kamal, jeg ser at Knutsen kommer ut, og jeg prøvde å pirke den i mål. Det var deilig å se den gå inn, sier Tommy Høiland.

– Før det andre målet kommer ballen litt brått på meg i feltet. Jeg rekker ikke helt å tenke, og gjør en elendig avslutning først. Jeg får den tilbake, kliner til og så går den i nettaket. Utrolig deilig, legger han til.

Høiland var i likhet med Andersen svært lettet etter kampen.

– Det er et klart styrketegn at vi leder til pause, får to imot og kommer tilbake og avgjør kampen. Likevel er det fortsatt tidlig i sesongen, og alle slår alle. Det går nok litt tid før serien får satt seg skikkelig, sier Høiland.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Sandnes Ulf - Fredrikstad

Fredrikstad tok igjen Sandnes Ulfs tomålsledelse, men tapte kampen etter et uheldig selvmål.

Foto: Lasse Hansen / NRK

Fredrikstad scoret først

Sandnes Ulf løp rett i strupen på Fredrikstad fra start, men det førte til at de åpnet bakover, og slapp hjemmelaget til.

0-1: Allerede etter syv minutter fikk Alex Valencia ballen, dro seg inn mot mål, og hadde ikke vanskeligheter med å plassere ballen mellom Bo Andersens stenger. Skuddet kom fra omtrent 15 meter, og Andersen rakk ikke å bokse ballen ut. Svak innsats fra keeperen.

1-1: De rødkleddes glede ble kortvarig. To minutter etterpå leverer nykommer Tommy Høyland for Sandnes Ulf. han får ballen foran mål, Knutsen drar seg ut for å møte, men Høiland legger ballen over keeperen. Ballen triller i mål til 1–1 etter 9 minutter.

Høiland snur kampen for Sandnes Ulf

1-2: Etter 13 minutter er Høiland i fokus igjen. Denne ganger felles han i Fredrikstad-feltet, og får straffe. Ikke overraskende tas den av kaptein Aksel Berget Skjølsvik som setter den trygt i mål slik han har gjort så utrolig mange ganger før. Denne gang til høyre for Jon Knutsen.

1-3: Det er også Tommy Høiland som legger på til 3–1 for de lyseblå. Kamal Saaliti kommer til skudd, men Knutsen redder mesterlig. Keeperen gir retur, men når den havner hos Høiland hjelper det lite. Dagens superspiss setter den kontant i nettaket.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Gaukereiret, Fredrikstad stadion

Rundt 30 Sandnessupportere stilte på Fredrikstad stadion.

Foto: Lasse Hansen / NRK

Sandnes Ulf har gjennomført en solid snuoperasjon på Fredrikstad stadion, og de om lag 30 tilreisende fra Sandnes fikk virkelig noe å juble for. Etter en forrykende periode de første tjue minuttene dabbet det hele av frem mot pause. FFK ble buet på av egne tilskuere på vei inn i garderoben og det med god grunn. Sandnes Ulf har vært det beste laget i plankebyen mens Fredrikstad har vært begredelige til pause.

FFK buet på vei inn i garderoben til pause

2-3: Fem minutter etter hvilen drar Tarik Elyounoussi med seg ballen inn i sekstenmeteren og slår ballen til Hussain, sistnevnte setter ballen iskaldt i mål. Hjemmelaget reduserte og skapte ny spenning i kampen.

Få minutter etterpå er hjemmelaget nær ved å utligne. Etzaz Hussain klinker ballen i mål på halvvolley, men Bo Andersen bokser ballen ut. Dansken må gi retur, og den havner hos Elyounoussi som setter den kontant i mål. Linjedommeren har allerede vinket for offside.

3-3: Etter 64 minutter bruker en av de lyseblå armen til å avverge. Dommeren blåser og peker på straffemerket uten av noen protesterer. Tarik Elyounoussi stiller seg klar. Han sender Bo Andersen til høyre, og setter ballen til venstre for keeperen. Nå stiller lagene likt i plankebyen.

Like langt med 26 minutter igjen

Et selvmål er det som blir avgjørende i dag. I det 85. tumler Benjamin Dahl Hagen ballen i mål. Ondo finner Høiland med en fin stikker. Avslutningen reddes av Knudsen, men en uheldig Dahl Hagen løper ballen i eget mål.

Kampen blåses av og Sandnes Ulfs første borteseier på det høyeste nivået er et faktum. Høydramatisk, dørgende kjedelig, kort, skader, straffer og selvmål, denne kampen hadde stort sett alt en fotballkamp kan by på.

Flere gule kort

Sandnes Ulf tok også med seg flere gule kort hjem fra øst. Etter 27 minutter ble Andreas Ulland Andersen skrevet opp etter en takling av Alex Valencia. Anel Raskaj fikk se gult etter 32 minutter da han taklet Jabbie på midtbanen. Kaptein Aksel Berget Skjølsvik ble skrevet opp i det 38 minutt for en sen takling. Fredrikstads Tarik Elyonoussi fikk sitt gule etter kun 6 minutter da han kom for sent inn i en duell.

Disse stilte til kamp:

Fredrikstad: Jon Knudsen, Andreas Landgren – Kevin Duré – Vidar Martinsen – Benjamin Dahl Hagen, Khalifa Jabbie – Daniel Berntsen – Etzaz Hussain, Ole-Jørgen Halvorsen – Tarik Elyounoussi – Alex Valencia

Benken: Jon Masalin, Mads Hansen, Simen Standerholen, Alexander Ruud Tveter, Ole Strømsborg, Mouhamed "Momo" Gueye

Sandnes Ulf: Bo Andersen, Ronny Espedal – Edier Frejd – Avni Pepa – Kenneth Sola, Aksel Berget Skjølsvik – Andreas Ulland Andersen – Anel Raskaj – Seinthor Thorsteinsson, Kamal Saaliti – Tommy Høiland

Benken: Aslak Falch, Fredrik Torsteinbø, Mobi Okoli, Steffen Haugland, Gilles Mbang Ondo, Harald Vindenes

Bytter:

FREDRIKSTAD:
Ole A. Strømsborg kom inn for Thomas Holm i pausen.
Mads Hansen kom inn for Kevin Dure etter 74 minutter.
Mouhamed "Momo" Gueye kom inn for Ole Jørgen Halvorsen etter 80 minutter.

SANDNES ULF:
Gilles Mbang Ondo kom inn for Kamal Saaliti etter 57 minutter.
Fredrik Torsteinbø kom inn for Andreas Ulland Andersen etter 57 minutter.
Mobi Okoli kom inn for Anel Raskaj etter 83 minutter.