NRK Meny
Normal

– Vi starter integreringen fra dag en

UDI har tildelt til sammen 930 nye mottaksplasser i Rogaland. – Det er ikke noe problem å skaffe boliger i Rogaland, nå, sier den daglige lederen i stiftelsen Sana som skal drive mottak i tre kommuner.

Asylsøkere i buss på vei fra STav til Vikhammer

UDI har tildelt tilsammen 930 nye mottaksplasser for asylsøkere i Rogaland.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Vi driver bare desentraliserte mottak der asylsøkerne bor i boliger slik som deg og meg. Vi starter integreringen fra dag en, sier Kåre G. Sørensen som er daglig leder i Stiftelsen Sana til NRK.

Sana skal drive desentraliserte mottak i Klepp, Time og Gjesdal. De to første har 150 passer, i Gjesdal er det 180 plasser for asylsøkerne.

Nedlagt hotell og gammelt meieri

Ved siden av Stiftelsen Sana har og Hero Norge og Pluss mottak fått tildelt tillatelse for å drive mottak i Rogaland fra UDI sitt regionkontor vest.

Tor Brekke

Administrerende direktør Tor Brekke i Hero Mottak mener Viste Strandhotell er godt egnet som asylmottak.

Foto: Alf Vidar Snæland

Hero skal drive mottak med 150 plasser i det nedlagte Viste strandhotell. Forbeholdet er at dette blir godkjent av kommunestyret i Randaberg.

– Rundt 95 av asylsøkerne skal bo i hotellet, mens resten bor i ulike hus og boliger i kommunen, sier administrerende direktør Tor Brekke i Hero Norge.

Han mener Viste strandhotell blir et godt asylmottak.

– Det er en veldig godt egnet bygning med gode fellesarealer, sier Brekke.

Viste strandhotell, Randaberg

Dersom Randaberg kommune gir sin godkjennelse blir nedlagte Viste strandhotell asylmottak fra 1. mars.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Hero Norge skal også drive et mottak på Karmøy med 150 plasser.

Kommunal godkjenning er også forutsetningen for at det blir asylmottak i det gamle meieribygget på Bryne torg. Det mottaket skal drives av Pluss mottak og får også 150 plasser.

12 til 14 årsverk

Stiftelsen Sana er allerede etablert med asylmottak i Gjesdal.

– Vi har blant annet brukt en del campinghytter i Kongeparken, men disse skal etterslepet ut av bruk, sier Sørensen.

Sana-lederen er veldig glad for at tildelingen fra UDI nå er kommet.

– Vi har ventet en stund. Vi har hatt en del kostnader med å betale for boliger i venteperioden, sier Sørensen. Nå skal stiftelsen ansatte mellom 12 og 14 årsverk i tillegg til dem som allerede jobber i Gjesdal.

Kontraktene i Klepp og Time gjelder fra 15. mars, i Gjesdal fra 1. april. Imellom skal det anskaffes boliger til de 480 asylsøkerne som skal på plass.

– Vi har ikke fullt opp med boliger å tilby ennå, men det er ikke problemer med å finne boliger og folk som vil leie ut til oss i Rogaland i dag, sier Sørensen.