Seiret med meksikansk pizza

På Gladmat-festivalen i dag ble vinneren av Pizza-NM kåret. Les suksessoppskriften nederst i saken.

Pizza-NM Gladmat

Sten J. McNeil Ånnerud blir kåret til Norgesmester i pizza.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Dette er viktig, og jeg tror også det er veldig inspirerende for folk å se disse gode amatørkokkene, sa Gladmatsjef Mona Vervik like før vinneren ble utropt.

Fire spente finalister var på plass, etter at fagjuryen plukket ut deres oppskrifter blant alle de innsendte bidragene.

Konferansier Terje Sporsem ledet showet, og annonserte at Sten J. McNeil Ånnerud fra Oslo tok hjem den gjeve tittelen; Norgesmester i pizza.

– Hadde ikke trodd dette

– Det har fortsatt ikke helt gått opp for meg, men det er veldig veldig bra. Jeg hadde ikke trodd det. Det var stor konkurranse, så jeg er veldig fornøyd, sier McNeil Ånnerud.

I juryens begrunnelse ble det lagt vekt på at vinnerpizzaen, «Færra te Mexico», var et gjennomført konsept med gode smaker. Pizzaen bestod av salsa med tomat og koriander, og marinert kalkun og reker.

På første rad satt den nyutropte norgesmesterens mamma, som fulgte ivrig med.

– Det var mamma som vekket matinteressen hos meg. Jeg har laget mat siden jeg var liten på grunn av henne. Så det var viktig at hun var her i dag, sier McNeil Ånnerud.

Pizza-NM Gladmat

Dommerpanelet under Pizza-NM.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– En verdig vinner

Arve Serigstad var regjerende norgesmester før konkurransen, og satt i juryen som utropte hans etterfølger.

– Jeg gir fra meg tittelen med glede. Vi var veldig enoge om at det var Sten som skulle vinne. Pizzaen hans hadde veldig mye god smak, sier Serigstad.

Han forteller at forholdene for pizzasteking ikke var optimale, men at vinneren klarte seg godt til tross for det.

– En får liksom ikke god nok futt i ovnen til å lage skikkelig bunn, men Stens topping var utrolig god, sier Serigstad.

Dommerpanelet

Dommerpanelet på konkurransedagen bestod av:

  • Tore Gjesteland (bla. vinner av VM i dessertpizza)
  • Miriam Østvik Jenssen (Det Norske Kokkelandslaget)
  • Leif André Pedersen (administrerende direktør ved Gastronomisk Institutt)
  • Mona Halvorsen (forfatter av kokeboka "Godsaker med guts")
  • Arve Serigstad (fjorårsvinner og matentusiast)

I følge Gladmat er Pizza-NM er for den vanlige kvinne og mann, og vinnerne de siste årene har vært pizzaelskere uten kokkefaglig bakgrunn.

Pizza-NM Gladmat

Sverre Bech-Sjøthun fra Sandnes kom på tredjeplass.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

«Færra te Mexico» - Sten J. McNeil Ånnerud

Bunn:

  • ca 350-400 gram hvetemel
  • 2 ts tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 2 ss maisolje
  • ca 2,5 dl vann, litt kaldere enn kroppstemperert

Bland alt det tørre og ha i vann og olje. Elt godt til en smidig deig, ca 10-15 minutter for hånd eller 5 minutter med maskin. La heve til dobbelt størrelse under lokk eller håndkle.

Saus:

  • 1 kg norske klasetomater
  • 1 grønn chili
  • 1 paprika
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 liten gul løk
  • salt og pepper
  • 3-4 ss hakket, fersk koriander

Skjær vekk kjernene fra tomatene og kjør tomatkjøttet i en stavmikser eller tilsvarende. Ha tomatmosen i en sil og sil vekk så mye av saften som mulig. (Spar den og bruk for eksempel suppe.) Bland i finhakket chili, løk, paprika, hvitløk, krydder og koriander inn. Sil av igjen før sausen has på pizzaen.

Topping/montering:

Mole-marinert kalkun:

  • ca 250-300 gram kalkunfilet i strimler eller tynne skiver

Marinade:

  • ½-1 ts spisskummen
  • ½ ts røkt paprika
  • ½-1 ts chipotle (røkt jalapeño-pulver, kan erstattes av samme mengde røkt paprika og litt kajennepepper, eventuelt 1-2 ts chipotle-saus fra glass (Santa Maria))
  • ½ ts kanel
  • 1 klype ekte vaniljesukker, ev. frøene av ¼ vaniljestang eller 1-2 dråper vaniljeekstrakt
  • 1 ts kakao
  • 0,5 dl maisolje
  • ev. 1 ss tomatpuré

Marinerte reker

  • ½ kg store reker, renset eller ca 250 gram kokt scampi (ikke fra mangrove-anlegg!)
  • Saft og skall av 1 lime og ½ liten grapefrukt
  • 2 -3 ss tequila (kan sløyfes, men…)
  • ev. ½ liten rødløk, finhakket, og ½ avocado, hakket
  • salt

1 pk Tine Pizzaost 4 oster
Til garnering:

  • Finhakket rød chili
  • Finhakket fersk koriander
  • Hakket mango

Bland alle ingrediensene til marinaden sammen, og vend kalkunen godt i den. La kjøttet ligge i minst en halv time før det brunes og settes til side.

Rens rekene, eller fjern skallet på halene fra scampien. Bland sitrussaft, skall og tequila, samt eventuelt løk og avocado, og ha i rekene. La ligge i minst en halv time. Ha i litt salt før rekene legges på pizzaen.

  1. Sett ovnen på ca 230 grader.
  2. Kjevl eller trykk ut deigen. Bruk gjerne fint maismel til utkjevlingen. Ha deigen over på en stekeplate.Ha på godt avrent salsa fresca, og ha ost på toppen.
  3. Legg på stekte biter av kalkun, og stek pizzaen til den er gyllen og sprø, ca 8-12 minutter.
  4. Fordel godt avrente reker/scampi over den ferdigstekte pizzaen. Dryss over chili, koriander og mango.