Hopp til innhold

Se vinnerne av årets mediepriser

Stavanger journalistlag delte i dag ut prisene for de beste journalistiske og fotografiske arbeidene i 2015 i Sør-Rogaland. I tillegg ble Aslak Sira Myhre hyllet med prisen "Årets Siddis"

Aslak Sira Myhre

Aslak Sira Myhre ble kåret til «Årets siddis» av Stavanger journalistlag.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Hvert år deler Stavanger journalistlag ut priser for journalistisk arbeid i Sør-Rogaland. Målet er å oppmuntre til godt journalistisk håndverk i sørfylket. I tillegg deles Siddisprisen ut til en person, gruppe eller organisasjon i Sør-Rogaland som har bidratt til å skape åpenhet og debatt.

Årets Siddis

Prisen «Årets Siddis» gikk til Aslak Sira Myhre.

Juryens begrunnelse:

Aslak Sira Myhre er fra Stavanger, og har helt fra unge år markert seg som en aktiv, modig, frittalende og tydelig samfunnsdebattant, både lokalt og nasjonalt. Han har kombinert aksjonisme og sivil ulydighet med en rekke formelle verv, blant annet partileder i Rød Valgallianse, medlem av Stavanger bystyre og leder i skoleutvalget ved Stavanger katedralskole. Som leder for Foreningen !les (2003–2006) og Litteraturhuset i Oslo (2006–2014) og fra 2014 som direktør for Nasjonalbiblioteket har han vært opptatt av å legge til rette for samfunnsdebatt på nye og utradisjonelle arenaer.

Sira Myhre har mye av æren for at Litteraturhuset i dag er et av landets aller fremste debattforum. I sin nye jobb har han som ett av sine mål å utvikle bibliotekene i landet til levende lokale diskusjonsarenaer. Lederjobbene har ikke hindret ham i å fortsette som engasjert samfunnsdebattant. Aslak Sira Myhre har meninger over et bredt spekter, fra politikk, økonomi og klasseforskjeller til kultur og fotball. Kommentarartiklene hans etter 22. juli-terroren ble oversatt til en rekke språk og publisert blant annet i The Guardian og Washington Post.

Aslak Sira Myhre har aldri vært redd for å provosere, heller ikke sine egne. I boka «Herskap og tjenere» (2010) skapte han begrepet «oljeunge», og leverte et kraftfullt oppgjør med opinionsdannere i hovedstaden og deres salongradikale, kunnskapsløse distanse til kjeledress, vernesko, risiko, gass under trykk, Nordsjøens bølger, smelting av metaller, fossefall i rør, undervannsinstallasjoner, snurrevad og juksa, støyping av gliden og alt annet som utgjør viktige og vakre erfaringer for arbeidsfolk på kysten. Alt som handler om å konvertere norske naturressurser til velferd – også i framtiden. Slik ble han en sentral og selvstendig motstemme i debatten om verdiskaping, miljø og næringspolitikk, og brakte et rogalandsk perspektiv inn på den nasjonale arenaen. Dette, sammen med hans mange andre bidrag til åpenhet og debatt, gjør etter juryens mening Aslak Sira Myhre til en særdeles verdig mottaker av Siddisprisen for 2016.»

Årets fotopris

Året fotopris gikk til Stavanger Aftenblads fotograf Kristian Jacobsen, som har fulgt en norsk modell i modellmiljøet i Milano.

Kristian Jacobsen

Kristian Jacobsen fikk fotoprisen for sin reportasje av den unge norske modellen Lovise som lever modell-livet i Milano.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Juryens begrunnelse:

«Fotoprisen går til en serie som tar oss til et miljø de færreste av oss kjenner. Vi møter en ung norsk kvinne. Vi møter kroppen hennes med et målebånd rundt midjen, blikkene som måler henne, hun som måler seg selv. Serien er stramt redigert, linjene rette, fargene rene og de få ansiktene vi møter er uttrykksløse. Fotografen klarer med enkle grep, slik moteindustrien i Milano tar grep om Lovises midje, å skape en serie der form og innhold smelter sammen.

Selv om juryen savner det nære portrettet av Lovise evner fotografen å gi reportasjen en særegen stemme. Her er det fraværet av følelser som mesterlig skildres. Serien bærer på en underlig stillhet. Men under overflaten dirrer det. Det er kunsten å antyde. Fotografen har elegant lagt enkeltbildene i en nøye gjennomtenkt rekkefølge, slik at spørsmålene blir flere enn svarene, og slik at leseren ikke blir mett med det samme og går uberørt tilbake til sin egen hverdag. Denne serien treffer en nerve, samtidig som vi fornemmer at vi bare er ved historiens begynnelse.»

Det ble også delt ut diplomer til Jan Inge Haga for hans portrettserie av Kristoffer Joner, Tommy Ellingsen for et hendelsesbilde av brann. Tommy Ellingsen fikk også det gjeveste diplomet for serien om smelteverket i Sauda.

Årets nyhetssak

Prisen gikk til Ina Gundersen i Stavanger Aftenblad for hennes artikkel «Tvangsbruk i psykiatrien».

Ina Gundersen

Ina Gundersen fra Stavanger Aftenblad vant prisen for årets nyhetssak.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Juryens begrunnelse:

«Juryen bemerker at saken om tvangsmiddelbruk ved psykiatrisk divisjon, Stavanger universitetssjukehus er resultat av solid og grundig journalistisk hverdagsarbeid. Det vil si at journalisten har god kunnskap om et felt, har drevet aktivt kildearbeid og en målbevisst leiting etter avsløringer som kan gjømme seg i noe så prosaisk og grunnleggende som postlister, sakspapirer og dokumenter. Og hun har ikke gitt seg.

Årets sak avslører bruk av behandlingsmetoder der tvangsmidler er dagligdags og dramatisk mye høyere i vårt sjukehus enn ellers i helseforetaket. Avsløringen av behandlingsmetodene og mulige brudd på menneskerettigheter til noen av de mest sårbare pasientgruppene, dokumenteres både med tall og fakta og med enkeltmennesket som har vært utsatt for behandlingen.

Det er dessuten en varslersak, der kulturen blant fagfolk vises fram ved at en av kildene blir utsatt for underskriftskampanje fra kollegene fordi hun har uttalt seg kritisk i pressen. I tillegg viser saken at også enkeltjournalister på egen hånd kan skape avsløringer og få til endringer og debatt på viktige områder med stor betydning for utsatte grupper i lokalsamfunnet.»

Årets reportasje

Denne prisen gikk til Veronica Simoné Fjeld i TV Vest for reportasjen #yummymummy, som setter spørsmål ved «drømmekroppen».

Veronica Simoné Fjeld

Veronica Simoné Fjeld fra TV Vest vant prisen for årets reportasje med #yummymummy.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Juryens begrunnelse:

«Juryen bemerker at serien #yummymummy griper rett inn i en pågående debatt. Hva er drømmekroppen? Hvordan skal mødre oppnå fotballfrues flate mage dagen etter fødselen og i tillegg få flest mulig likes for det? Dette er en reportasjeserie med en klar undertekst og agenda. Men den er ikke minst en sjarmbombe – personlig, humørfylt, pinlig, rørende, men aldri lettvint.

Journalisten har overskudd og vilje til å bruke seg sjøl i en av livets mest sårbare situasjoner. Hun viser den (nesten) nakne sannhet om sin egen kvinnekropp bare noen timer etter at den har født en nydelig jente. Hun fører den videre inn i beinhard trening og i møte med fagfolk, med unge og eldre kvinners ulike erfaringer, før hun til slutt ender opp i sofaen med et svar med to streker under. Før det svaret kommer, har vi blitt med på en reise som er et forfriskende og frekt oppgjør både med mammabloggere og kroppspress fortalt på en helt særegen måte.»